Putin bygger vapen som kan slå igenom Natos vapensköldar

Publicerad 2015-11-11

Rysslands president Vladimir Putin.

Ryssland håller på att bygga ett missilsystem som ska kunna penetrera Natos vapensköld. Det sa Rysslands president Vladimir Putin under tisdagen.

Relationen mellan USA och Ryssland har blivit allt frostigare den senaste tiden, skriver AP.

Ordkriget fortsätter mellan USA och Ryssland. Putin meddelade under tisdagen att Ryssland håller på att skapa ett nytt missilsystem som ska kunna slå igenom Natos vapensköldar. USA leder arbetet med Natos missilförsvarsprogram.

Kraftfullare vapen

Nyheten kommer som ett svar på att USA:s försvarsminister Ashton Carter för några dagar sedan annonserade att USA håller på att utveckla nya kraftfullare vapen. Putin sa att Washingtons mål är att försöka ”neutralisera” Rysslands strategiskt utplacerade kärnvapen för att få ”ett militärt övertag”.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, säger att Ryssland sedan flera år tillbaka allt oftare använder kärnvapenretorik som ett påtryckningsmedel gentemot omvärlden.

”Är bara en ursäkt”

Det nya missilsystemet kommer att kunna ta sig igenom vilken vapensköld som helst, sa Putin på tisdagen. Därmed har relationen mellan Ryssland och USA har nått sin lägsta punkt sedan Ukrainakrisen var som värst, skriver AP.

USA å sin sida säger att vapenskölden är till för att försvara sig mot hot från länder som Iran och Nordkorea och att den inte skulle kunna användas mot eventuella hot från Ryssland.

– Att peka på Iran och Nordkoreas missilhot har bara varit en ursäkt för att dölja den verkliga planen, att neutralisera potentialen hos andra kärnvapenmakter, sa Putin.