Miljonskadestånd till Agiza

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-19

Ahmed Agiza, som under förnedrande former tvångsavvisades till Egypten 2001, får tre miljoner i skadestånd av staten.

Pengarna ska kompensera tortyren som han fått utstå samt behandlingen på Bromma flygplats.

– Han känner sig orättvist behandlad, säger Anna Wigenmark, Agizas juridiska ombud, till aftonbladet.se.

Justitiekanslern Göran Lambertz ger Ahmed Agiza samma summa som Mohammad Alzery tidigare tilldelats. Enligt Anna Wigenmark anser hennes klient att han borde fått ett större skadestånd än Alzery eftersom Agiza alltjämt sitter fängslad.

Wigermark säger att JK väljer att ge skadestånd för en del av kränkningar som Agiza utsatts för. Tortyren och behandling på Bromma flygplats är inräknade.

– JK anser att Sverige inte kan hållas skadeståndsskyldigt för att Agiza utsattes för en icke korrekt rättegång eller för familjesplittringen. Min klients dotter var tre månader när han avvisades. Han har fem barn och en fru i Sverige, säger Anna Wigermark.

Hon fortsätter:

– Vi delar inte den uppfattningen. Han hade aldrig hamnat i den här situationen om Sverige agerat annorlunda.

Missnöje

Ahmed Agiza har antagit budet, men med väldigt stor tvekan. Det stora missnöjet ligger i att hans situation är så svår som den är i dag.

– Han känner sig orättvist behandlad och är besviken över att Sverige inte lyckas få till stånd en tortyrrättegång.

Skadeståndet är stort, i svenska mått mätt.

– Agizas möjligheter att använda pengarna är begränsade.

Den 18 december 2001 beslutade regeringen att avvisa de två egyptiska männen Mohammad Alzery och Ahmed Agiza. Samma kväll verkställde Säpo tillsammans med agenter från amerikanska CIA avvisningen genom att flyga ut Alzery och Agiza i ett CIA-plan från Bromma flygplats.

Egyptierna hade tidigare gripits av nationella insatsstyrkan. De förseddes med hand- och fotfängsel och fick huvor över huvudet inför avvisningen.

Fick löfte

Säpo hade sedan maj samma år misstänkt att de båda männen hade kopplingar till en terrororganisation.

Innan avvisningen hade svenska regeringen fått ett löfte från Egypten om att Alzery och Agiza inte skulle torteras eller dömas till döden om de skickades tillbaka.

Både avvisningsmetoden och godtagandet av den egyptiska garantin har kritiserats från flera håll, bland annat av justitieombudsmannen, riksdagens konstitutionsutskott, FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, FN:s tortyrkommitté och Europarådet för mänskliga rättigheter.

Stämma staten

Väl framme i Egypten dömdes Agiza av en militärdomstol till 25 års fängelse, ett straff som senare sänktes till 15 år. Alzery satt utan att åtalas i egyptiskt fängelse fram till oktober 2003. Båda männen har uppgett att de torterats.

Agiza och Alzery har sökt uppehållstillstånd i Sverige, men beslut är ännu inte fattat av regeringskansliet.

– Jag kan inte se annat än att han måste få återförenas med sin familj i Sverige. Den saken anser JK inte heller att det finns någon svensk skadeståndsskyldighet för. Men där har vi i avtalet en möjlighet för Agiza att i ett senare skede stämma staten, om han någonsin för möjlighet till det, säger Wigenmark.

– Det måste också komma en ursäkt från regeringen. Det anser JK inte att han kan leverera.