”Idag finns en liten försiktig optimism”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-20

Läs hela läsarnas chatt med Urban Hamid

Moderator säger: Nu drar vi igång chatten med Urban Hamid!
Noss säger: Hej Urban! Hur kändes det när du var i Irak..Stämningen bland invånarna, hur upplevde du situationen där då? Och har det blivit bättre..?
Urban Hamid säger: Det var nattsvart, uppgiven stämnning och en fruktansvärd oro för vad som skulle hända med landet och egna familjen. Idag finns en liten försiktig optimism och en liten förbättring. Det har blivit lite säkrare i Bagdad.
Hasse säger: Tyker du att USA hade rätt att anfalla Irak
Urban Hamid säger: Absolut nej. De hävdade ju att det fanns massförstörelsevapen och det har man inte hittat några. Man lät inte FN-observatörerna fortsätta sitt arbete i Irak, man gick emot FN och världssamfundet.
Frågvis säger: Vad anser du om att vi skickar hem flyktingar till Irak?
Urban Hamid säger: Absolut fel, vi är skyldiga att hjälpa dessa människor. Om de skickas tillbaka kommer många av dem skickas tillbaka till en säker död.
säger: Varför åkte du ditt?
Urban Hamid säger: Jag kände att det var väldigt viktigt att vara på plats och rapportera eftersom det rapporteras så lite och så dåligt från Irak. Jag känner ett ansvar att försöka rapportera hur kriget påverkar folket.
Monir säger: Vad anser lokalbefolkningen om den närvarande utlänska militären? Jag har hört att många Irakier tycker att livet var mycket bättre och tryggare innan USA ockuperade. Vad har du fått för intryck från lokalbefolkningen angående denna fråga?
Urban Hamid säger: Min uppfattning är att väldigt många är emot den amerikanska ockuppationen och närvaron av utländska trupper. Man ser det som att de utländska soldaterna inte respekterar Iraks kultur, religion och sedvänjor.
Henko säger: Det är eländigt att inte sverige kan hjälpa fler flyktingar från Irak, men borde inte övriga europa ta ett större ansvar för detta?
Urban Hamid säger: Naturligtvis, men vi kan inte vänta på att övriga Europa ska ta sitt ansvar.
larz säger: Finns det någon lösning för situationen i Irak?
Urban Hamid säger: Det är irakierna själva som har lösningen på problemet. Men det pågår en väpnad konflikt och råder brist på el och rent vatten och brist på säkerhet. Just nu försöker man bara överleva och har kanske svårt att själva hitta några lösningar. Det måste till en politisk lösning, inte en militär.
säger: var du på bessök i Södra kurdistan dvs i norra Irak, om ja hur var situationen där jämfört med andra delar av Irak?
Urban Hamid säger: Jag har tyvärr inte varit i Kurdistan. Det förefaller som att situationen är något bättre än i resten av landet. Men samtidigt har det turkiska angreppet över gränsen in i Irak naturligtvis påverkat situationen.
Frågvis säger: Anser du att Folke Rydens program gav en rättvis bild av hur det är i Irak nu?
Urban Hamid säger: Det var väldigt viktigt att han belyste kvinnans situation. Det är alldeles uppenbart att de stora förlorarna är kvinnorna. De har tappat mycket av sin tidigare ganska framstående situation. De utsätts för våld och många kvinnor dödas.
Abud säger: Såg du en person dödas framför dina ögon?
Urban Hamid säger: Nej, tack och lov. Det har jag inte upplevt. Däremot har jag tyvärr sett väldigt svårt skadade människor och naturligtvis döda människor.
Andreas säger: Vilka känslor hade du när du kom till Irak och hur trodde du att det skulle vara där?
Urban Hamid säger: Efter Bagdads fall så kände jag någon form av tillförsikt och kanske hopp, men efter alla mina besök, så kan jag tyvärr inte säga att jag känner så längre på grund av att utvecklingen har gått åt fel håll.
lamis yousif säger: vad tycker du om situattion i irak om fem år ska bli bättre eller dålig
Urban Hamid säger: Jag hoppas att den ska vara bättre - men jag törs inte spekulera om framtiden.
Adnan säger: Urban ljuger amerikanska medier om hur många soldater som dött?
Urban Hamid säger: Man brukar säga att det första offret i krig är alltid sanningen, men jag tror att det är svårt för amerikanarna att dölja antalet amerikanska dödsoffer. Däremot är det uppenbart att man har valt att dölja antalet irakiska dödsoffer. Man vill på något sätt skönmåla situatien.
kurd säger: anaser du att Irak ska delas, att kurderna borde bli självständiga som Kosovo?
Urban Hamid säger: Kurdistan har redan en form av självstyre och jag känner att alla irakier är irakier, oavsett om de är kurder eller tillhör någon annan etnisk grupp. Jag tror inte på den lösningen.
Sophia säger: Vilka minnen är starkast från din vistelse i Irak?
Urban Hamid säger: Det är tre minnen: Det första är när jag blev kidnappad i Falluja, sen har jag två positiva: Ett par dagar efter Sadddam Husseins fall stod jag på terassen i min kusins hus i Basra och vi tittade ut över nejderna. Och vi kände att vi för första gången kunde prata precis som vanligt. Det tredje är när Saddam Hussein-statyn revs ner i Bagdad. Det blev den officiella tidpunkten när bagdad och regimen hade fallit.
Moderator säger: Nu tar vi sista frågan med Urban Hamid
Sophia säger: Vad tror du krävs för att Irak ska bli ett säkert och tryggt land att leva i?
Urban Hamid säger: Att situationen normaliseras. Det betyder att det finns en star centralmakt som kan ena landet under en sekulär och multietnisk stat och att människor får tillgång till arbeten, till el, till rent vatten så att de kan leva ett normalt. Så att man återigen kan känna ett slags hopp och en tillförsikt inför framtiden. Så länge det inte finns något hopp för framtiden så blir det så att vissa bara tänker på att sko sig själva och man tänker inte på framtiden för landet som helhet. Vad jag drömmer om är att jag ska kunna åka tillbaka till Irak och skriva ett positivt reportage om att nu kan man leva ett drägligt liv i Irak. Nu känner man ett hopp om framtiden.
Moderator säger: Då tackar vi Urban Hamid och alla ni som ställt frågor till honom.

aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln