Rysk skräckgeneral ska besöka Sverige

Uppdaterad 2012-06-08 | Publicerad 2012-06-07

Rysslands generalstabschef Nikolaj Makarov.

Imorgon träffar försvarsminister Karin Enström (M) den ryska generalen Nikolaj Makarov.

Människorättsorganisationer är kritiska till besöket då de hävdar att Makarov bär ansvar för massakern i Novyje Aldy under Tjetjenienkriget.

– Soldater gick från hus till hus och dödade alla, även åldringar och barn, berättar Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

Försvarsminister Karin Enström och Fredrik Reinfeldt.

General Nikolaj Makarov närmsta chef general Igor Puzanov, var under åren 1999-2001 befälhavare i Moskvas militärområde. Östgruppen hävdar att generalerna bär ansvar för massakern i Novyje Aldy 2000, då 56 civila mördades, och där 245:e regementet från Moskvas militärområde tros ha spelat en central roll.

– Det är anmärkningsvärt att Karin Enström och det svenska försvaret bjuder in och träffar den här personen, säger Martin Uggla.

Lars Ohly (V) är mycket kritisk till att försvarsministern träffar general Makarov och konfronterade försvarsministern under torsdagens frågestund i riksdagen.

– De har inte kollat upp hans bakgrund, det är uppenbart, säger han.

Ohly utesluter inte att det kan bli frågan om en anmälan till Konstitutionsutskottet.

– Regeringen har agerat klantigt vilket kanske inte direkt är grund för en KU-anmälan, men jag ska följa upp det här, säger han.

Karin Enström själv vill inte kommentera saken när Aftonbladet kontaktar hennes pressekreterare Johan Elmberg.

”För oss är det viktigt att ha en dialog med andra länder. Även om vi tycker olika i vissa frågor så är Ryssland ett viktigt land i vårt närområde som vi vill samarbeta med”, skriver Elmberg i ett mejl till Aftonbladet.

"Kvitto på mord"

Journalisten Anna Politkovskaja skrev om massakern i tidningen Novaja Gazeta 2004. Artikeln hade rubriken "Kvitto på mord", vilket syftar på en papperslapp som en rysk officer överlämnade till en av de tjetjenska familjerna innan han lämnade Novyje Aldy. Lappen skulle de visa för andra ryska soldater som kom dit senare och på så vara skyddade från nya övergrepp. På lappen stod: "Grabbar! Rör inte dessa invånare. Här har 245:e regementets 6:e motorskyttepluton varit."

Det tog nästan en månad innan någon rysk utredning av massakern inleddes, trots flera ögonvittnesskildringar och bevis.

– Ingen har ställts tills svars för brotten. Det ligger på Ryssland självt att utreda händelsen, men det har man inte gjort, säger Martin Uggla.

Staten Ryssland fälldes av Europadomstolen för mänskliga rättigheter i två domar. Man noterade flera uppenbara brister i utredningen, alla dröjsmål tydde på att det inte fanns intresse att fastställa det rättsliga ansvaret för massakern i Novyje Aldy.

Polisanmälan

Ryssland har betalat det utdömda skadeståndet till de sökande men för att uppfylla sina åtaganden bör landet vidta åtgärder för att utreda massakern och ställa de skyldiga till svars, enligt Europadomstolen. Något man hittills inte gjort.

Ett av de ansvariga befälen för massakern misstänks vara general Nikolaj Makarov.

– Hade vi haft mer tid på oss hade vi polisanmält honom inför hans besök i Sverige. Jag kan inte säga exakt vilken roll han spelat men är man en så pass hög militär inom samma militärområde har man ett stort ansvar. Han fanns utan tvekan med i befälskedjan i november 2000, säger Martin Uggla.