Hosni Mubarak "kliniskt död"

Uppdaterad 2012-06-20 | Publicerad 2012-06-19

Motstridiga uppgifter om ex-diktatorns hälsotillstånd

Egyptens ex-diktator Hosni Mubarak, 84, är ”kliniskt död”, uppger sjukhuskällor till statliga nyhetsbyrån Mena.

Men egyptiska säkerhetskällor kommer med motstridiga uppgifter.

– Varje tal om att han är kliniskt död är nonsens, säger generalen Said Abbas enligt Reuters.

Hosni Mubarak drabbades i går av en stroke och hjärtstillestånd. Efter att Mubaraks hjärta slutade slå konstaterade läkarna att ex-presidenten var kliniskt död, uppger Mena.

Motstridiga uppgifter

Samtidigt förnekar ett par säkerhetskällor för Reuters att Mubarak skulle vara kliniskt död. De uppger istället att han är medvetslös och ligger i respirator.

– Alla uppgifter om att han är kliniskt död är nonsens, säger generalen Said Abbas enligt Reuters.

Det var på tisdagskvällen som Mubarak drabbades av ännu en stroke på Torah-fängelset i Kairo där han avtjänar ett livstidsstraff. Enligt den statliga nyhetsbyrån Mena fördes Mubarak till ett militärsjukhus i närheten av fängelset. Sjukhusets läkare ska inte ha fått igång hans hjärta med defibrilator, uppger Mena.

Tvingades bort

Den 11 februari 2011 tvingades Hosni Mubarak bort från makten efter att ha styrt landet med järnhand under 30 års tid. Det blev kulmen på 18 dagars uppror då miljontals egyptier gick ut på gator och torg med krav på hans avgång.

Den 2 juni i år dömdes Mubarak till livstids fängelse för att inte ha skyddat demonstranterna. Han grät då och vädjade om nåd när en helikopter skulle föra honom till fängelset. Sedan dess har olika uppgifter om hans hälsotillstånd avlöst varandra.

I måndags förra veckan stannade Mubaraks hjärta inte bara en utan två gånger, enligt uppgifter från sjukhuskällor.

Hosni Mubarak anklagade då myndigheterna för att vilja ta livet av honom, uppgav hans advokat Farid al-Deeb för nyhetsbyrån AFP.

ANNONS