Så lockas tjuven – av semesterskryt

Publicerad 2012-06-22

Din Facebookstatus kan stå dig dyrt i midsommar

Håll tyst om planerna Om du reser bort under midsommar är det bäst att inte berätta för mycket på sociala medier. Tjuvarna använder nämligen teknik lika mycket som alla andra.

Bortrest i midsommar?

Avslöja det inte på Facebook.

– I dag har alla tillgång till information – även ­inbrottstjuvarna, säger forskaren Lottie Wahlin.

Inbrotten ökar under ­semestertider.

Men det finns flera saker man kan ­göra för att und­vika att bli utsatt.

– Har man en granne som ska vara hemma kan han ­eller hon parkera sin bil ­utanför, ta in post och titta till huset, säger Marcus ­Röjemo, skadereglerare på If.

Timer på lampor och ­radio är ett annat skydd som är lätt att införskaffa och ­installera.

Många delar med sig

Facebook, Twitter och andra sociala medier kan också utgöra en risk. Enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa delar var tredje svensk med sig av sina s­emesterplaner på nätet.

Trots ett ökat integritetsskydd kan statusraden ”Bortrest under midsommar” eller ”Vi ses om några veckor, nu drar jag till ­solen!” ändå hjälpa tjuvarna, enligt Trygg Hansa.

Sociologen Lottie Wahlin har skrivit en studie om ­inbrottstjuvar och deras användning av ny teknik.

– Är du borta så tala inte om det på sociala nätverk. I dag har alla tillgång till ­information och alla använder tekniken – även inbrottstjuvarna, säger hon.

Stjäl oftast smycken

Deras vanligaste byte är utan konkurrens smycken.

– Oftast har gärningsmannen inte så god tid på sig ­­under inbrottet. Små, lätta och värdefulla saker, som smycken, är lätta att ta med sig och därför mest stöld­begärligt, säger Marcus ­Röjemo.

Även elektroniska prylar stjäls i stor utsträckning vid inbrott, enligt If.

Lottie Wahlins studie ­baseras på intervjuer med några få personer men hennes urval och övriga material är stort.

– Bor man i villa eller på nedre plan i ett flerfamiljshus ska man inte skylta med dyrbarheter, som en stor tv, dator eller något liknande. Har du väldigt dyrbara saker, som till exempel smycken, så göm dem inte utan låt någon annan ta hand om dem. Tjuvarna kommer att hitta dem, säger hon.