SEB: Andra banker tjänar mycket mer

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2012-02-08

Går till bolåneattack mot sina konkurrenter

SEB:s vinstregn landade på 3,2 miljarder för fjärde kvartalet förra året.

Trots det sjunker inte bolånen.

Nu går banken till attack mot konkurrenterna och menar att de andra bankjättarna tjänar ännu mer på dina bolån.

Storbankerna fortsätter att göra supervinster trots finanskris. SEB:s vinst för fjärde kvartalet förra året blev 3,2 miljarder – mycket på grund av att bolånen ökade kraftigt under hela 2011, totalt med 49 miljarder kronor.

”Borde följa efter”

SEB har höjt sin vinstmarginal på kundernas bolån. Men vd:n Annika Falkengren hoppar nu på de andra bankjättarna och menar att de tjänar ännu mer på sina kunder. Enligt henne kan de andra bankerna låna upp billigare eftersom de har bättre kreditbetyg. Nu vill hon att de börjar visa sina kostnader och vinstmarginaler.

– Det finns bara en bank i Sverige som exakt visar upplåningskostnaden. Bankens kostnad och marginal. Det hade varit fantastiskt om de andra bankerna kunde följa efter det. Då skulle man som kund verkligen kunna välja och se, säger hon till TT.

Varken Nordea, Swedbank eller Handelsbanken vill kommentera påhoppet utan hänvisar till kommande kvartalsrapporter.

– Vi kommer med en delrapport den 14 februari, innan dess kan jag inte berätta vad vi tjänar. Men vi har ungefär samma ratingbetyg som SEB, säger Peter Borsos, kommunikationschef på Swedbank.

”Måste ta ansvar”

Anders Borg (M) menar att bankerna måste ta sitt ”samhällsansvar” och pressa ner räntorna. Han kräver nu att bankerna blir tydligare med att redovisa sina vinster och hotar med tuffare beskattning.

– När banker har väldigt hög lönsamhet och den sker till priset att de inte tar samhällsansvar för att få ner bostadsräntorna måste vi börja diskutera beskattning av bankverksamheten, säger Anders Borg till Aftonbladet.

Dragit i gång ett uppror

Aftonbladet har dragit i gång ett nytt ränteuppror – i går kväll hade över 30 000 bankkunder skrivit under.

Tycker du att din bank borde sänka boräntan – skriv på upproret på Aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln