Över 200 pedofiler gripna i stor härva

Publicerad 2013-01-04

En skylt med en solros på – det var den enda ledtråden i jakten på en pedofil.

Skylten lokaliserades och en 11-årig flicka kunde räddas.

Räddningsaktionen ledde till Operation Sunflower, i vilken en gigantisk pedofilhärva kunde nystas upp.

Amerikanska myndigheter avslöjade i torsdags hur de genom ett tips från Danmark kunde rädda den 11-åriga flickan som hölls fången i Kansas.

Dansk polis reagerade blixtsnabbt när de upptäckte att en 16-åring postade inlägg på ett internetforum för pedofiler. Han skrev att han hade planer på att våldta den 11-åriga flickan och i samband med sina inlägg publicerade han en bild på 11-åringen.

13 dagars jakt

Fotografiet blev polisens viktigaste spår i jakten på pedofilen. Bilden är tagen i en bil och när det amerikanska immigrations- och tullväsendet (ICE) zoomade in på bilden kunde de skymta en trafikskylt med en solros på.

Solrosen är staten Kansas officiella blomma och den finns avbildad på flera trafikskyltar i delstaten.

ICE skickade flera team till Kansas och de åkte under flera dagar runt på motorvägarna för att hitta den aktuella skylten. 13 dagar efter att den danska polisen skickat bilden fann ICE platsen där bilden var tagen. De lokaliserade sedan huset där 11-åringen hölls fången och kunde rädda henne undan ytterligare övergrepp.

123 offer räddades

Operationen i Kansas genomfördes i november 2011 men alla detaljer i jakten offentliggjordes inte förrän i torsdags då ICE höll en presskonferens. På samma möte presenterade myndigheten resultaten från Operation Sunflower som följde räddningsaktionen i november 2011. Under operationen, som pågick mellan den 1 november och 7 december i fjol lyckades ICE identifiera 123 pedofiloffer.

70 av de identifierade offren var flickor och 53 pojkar.

44 av barnen blev räddade från olika pedofilers bostäder. Övriga 79 blev utnyttjade av personer utanför hemmet eller är numera vuxna som blev utnyttjade som barn.

”En obeveklig kamp”

Fem av de identifierade barnen var under tre år när de blev sexuellt utnyttjade. Ett barn var bara 19 dagar gammalt, uppger ICE.

– När våra undersökningar avslöjar produktion och distribution av ny barnpornografi på internet så gör vi allt vi kan för att försöka rädda offret och gripa gärningsmannen, även om det tar oss flera år och får oss att resa världen runt. En obeveklig kamp mot utnyttjande av barn är vårt enda svar, sa ICE-chefen John Morton på presskonferensen.

Totalt kunde amerikanska myndigheter gripa 245 misstänkta pedofiler i Operation Sunflower. 23 blev gripna i andra länder än USA. Men ICE ville under sin presskonferens inte uppge vilka länder det handlar om.