Följ med hem till Seinfeld-Elaine

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-23

Tv-stjärnan visar sitt ekologiska hus

Vill göra ekostilen sexig ”Nu finns det så många praktiska lösningar som gör det möjligt att bo ekologiskt, utan att behöva göra stora uppoffringar”, säger Seinfeld-stjärnan Julia Louis-Dreyfus.

Trendigt, praktiskt och miljövänligt.

Seinfeld-stjärnan Julia Louis-Dreyfus vill med sin strandvilla i Santa Barbara visa att det går att bo ekologiskt – utan att göra avkall på bekvämligheten.

Redan långt innan Julia Louis-Dreyfus blev känd som Elaine i tv-succén Seinfeld, var hon en engagerad miljövän.

– Jag växte upp i Wyoming och lärde mig tidigt att uppskatta naturen, berättar hon för New York Times.

– Som barn bodde jag också flera år i Colombia, Tunisien

och på Sri Lanka och insåg att vi är del i någonting som är mycket större än vi själva. Det är framförallt den känslan som driver mig att leva så miljövänligt som möjligt och stödja lösningar på problem som sträcker sig bortom min livstid.

En viktig del är det ekologiska boendet, som Julia Louis-Dreyfus och hennes man Brad Hall förverkligat i sin strandvilla i Santa Barbara, Kalifornien.

Arkitekten bakom projektet heter David Hertz, omskriven för sin sofistikerade och ”gröna” design. Huset är fullt av fiffiga tekniklösningar som sparar energi.

Tidningspapper isolerar

Förutom solfångare och isolering av återvunnet tidningspapper, gillar familjen särskilt det stora öppningsbara taket.

Tack vare detta behövs ingen luftkonditionering, vilket minskar energiförbrukningen dramatiskt. En särskild fuktsensor känner av när det är regn på gång och stänger automatiskt fönstret.

Familjen har försökt att köpa material lokalt för att minska transporterna. Och alla tropiska träslag i huset kommer från miljövänliga odlingar i Guatemala och Honduras.

– Jag vill göra den miljövänliga livsstilen sexig och cool, säger Julia Louis-Dreyfus.

– När Leo DiCaprio och Cameron Diaz kör hybridbilar till Oscarsgalan har det stor betydelse. Det är en effektiv marknadsföring av miljövänliga lösningar. Och snart kommer folk att tvingas inse att de är viktiga även ur en ekonomisk synvinkel.

Köket

Vardagsrummet

Sovrummet

Miljövänligt odlade träslag

Anna Kult

Följ ämnen i artikeln