SVARET: ALDRIG

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-18

Olofsson: Ska jag spela Monopol med skattepengar?

Regeringen kommer inte att ge en krona till General Motors.

I går kväll gav Maud Olofsson (C) svaret som retar gallfeber på det amerikanska storföretaget.

– Ska jag spela Monopol med skattebetalarnas pengar och investera det i en så osäker verksamhet? Svaret är nej.

NEGATIV Näringsminister Maud Olofsson (C) ska i dag på förmiddagen berätta vad regeringen tycker om GM-förslaget. Men så sent som i går kväll var hon mycket negativ. ”GM försöker även lämna över ansvaret till andra än sig själv, inklusive regeringen”, förklarade Olofsson i SVT:s Aktuellt.

Under nattens presskonferens i Detroit förklarade Rick Wagoner att man fört samtal med regeringen och Maud Olofsson (C), men att dessa varit fruktlösa.

Med hot om en rekonstruktion försökte GM få svenska regeringen att snabbt stoppa in pengar i Saab-såret.

”Ska jag köpa en bilfabrik?”

I går kväll, innan GM:s offentligt riktat hotet mot Sveriges regering, sa näringsminister Maud Olofsson i SVT:s Aktuellt:

– Man ska vara klar alldeles klar över att GM försöker lämna Saab. GM försöker även lämna över ansvaret till andra än sig själv, inklusive regeringen.

Hon förklarade att det inte finns några planer på att slussa in svenska pengar i GM för att rädda Saab.

– Tycker ni jag ska ta skattebetalarnas pengar som jag fått förtroendet att ansvara för och köpa en bilfabrik som GM inte tror kan leverera lönsamhet? Ska jag spela Monopol med skattebetalarnas pengar och investera det i en så osäker verksamhet? Svaret är nej.

GM ansvarigt

Det är General Motors och inte regeringen som är ansvarigt, menar näringsministern.

– Det passar deras modell alldeles utmärkt om de kan ta sin hand från Saab, och så kan de skicka fakturan till skattebetalarna i Sverige. Det är det vi har försökt markera till GM: Ni är ansvarigt bolag för Saab. Ni har misskött det här under ett antal år. Ni är ansvariga, sa hon i Aktuellt.

Eneroth: Sluta ordkriget!

Tomas Eneroth, näringspolitisk talesman för Socialdemokraterna, tycker att de två parterna ska gräva ner stridsyxan.

– Det viktigaste är att sluta ordkriget mot GM och inse att inte bara jobben i Trollhättan står på spel. Vi har ansvar för att bibehålla en fordonsindustri i Sverige, sa han till Aftonbladet i natt.