Lista: Stort antal PFAS-förorenade områden i Sverige

Publicerad 2024-04-08

Arkivbild: Bilskrotar är platser som kommer att undersökas i jakten på PFAS, enligt en ny lista från Naturvårdsverket.

I Sverige finns närmare 90 000 identifierade områden där marken är förorenade av miljögifter. En nyligen uppdaterad branschlista från Naturvårdsverket visar att många av dessa områden även kan vara förorenade av evighetskemikalien PFAS.

– Om misstänkta branscher inte pekas ut finns en risk att PFAS-provtagning vid vissa branscher aldrig genomförs, förklarar Claes Bergqvist, projektledare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Flera branscher pekas ut som potentiella PFAS-branscher i Naturvårdsverkets senaste uppdaterade lista. Branscher som räddningstjänstens släckinsatser, brandstationer och skidanläggningar har lagts till på listan, enligt ett pressmeddelande. Ett annat exempel är att flera delar och komponenter i bilar innehåller PFAS, och demonterade bilar från skrotar är en verksamhet som intresserar Naturvårdsverket. Även garverier är utpekade eftersom PFAS är vanligt i impregneringsmedel.

−Eftersom PFAS förekommer i en mängd olika verksamheter och produkter misstänker vi att det finns många tusentals PFAS-förorenade områden som vi ännu inte känner till. Genom detta arbete så kommer vi snabbare vidare med kartläggningen, kommenterar Claes Bergqvist i pressmeddelandet.

PFAS-förorenade områden kan påverka människors hälsa och miljön negativt genom att kemikalien sprids till omgivningarna. Exempelvis har vattentäkter förorenats av PFAS på flera platser runtom i landet. Dessutom bedöms kostnaderna för PFAS-rening av dricksvatten öka drastiskt under de kommande åren i och med skärpta gränsvärden som börjar gälla från 2026.

−Att sanera ett PFAS-förorenat område är inte bara svårt, det kan också vara oerhört kostsamt. Genom att även klassa verksamheter som potentiella källor till PFAS så ökar möjligheten att upptäcka PFAS-föroreningar i ett tidigare skede, menar Claes Bergqvist, projektledare på Naturvårdsverket och PFAS-expert.

Samtliga län har sökt bidrag från Naturvårdsverket för att genomföra verifierande provtagning vid potentiellt PFAS-förorenade verksamheter under 2024 och 2025.


Naturvårdsverkets branschlista 

Inventering av förorenade områden (naturvardsverket.se)