Attack mot Västerås Pride – för tredje natten i rad

Uppdaterad 2023-07-02 | Publicerad 2023-07-01

En man i 45-årsåldern misshandlades grovt i torsdags kväll när han ingrep mot sabotörer mot Västerås Pride.

Under nätterna till fredagen och lördagen utsattes festivalen för ännu mer hot och vandalisering.

– Det är inget ”Västeråsfenomen”. Jag ser att hatet kommer från hela Sverige, säger Lotta Janhager i styrelsen för Västerås Pride.

Både på fredagen och lördagen vandaliserades Pridefestivalens högkvarter i Regnbågsparken – belägen i Vasaparken i Västerås – på olika sätt.

– De tog sig in i tälten när parken var stängd. Flaggorna hade rivits sönder och kissats ner, sade Lotta Janhager i styrelsen för Västerås Pride.

Tobias Ahlén Svalbro, presstalesperson på polisen region Mitt bekräftar uppgifterna.

– En 10 meter stor banderoll hade rivits ner, säger han.

Men i brist på bevisning och vittnesmål har anmälningarna om skadegörelse lagts ned.

– Det finns för få spår som kan leda till att brotten klaras upp. Skulle det komma in fler uppgifter så kan vi öppna de nedlagda fallen och vidta åtgärder, säger Tobias Ahlén Svalbro.

Polisen vädjar därför till allmänheten att höra av sig om man sett något. I nuläget anser de att motivet bakom dåden är oklara.

Det är en åsikt som Lotta Janhager inte delar.

– Skadegörelserna är tveklöst riktade mot Pride och HBTQ-rörelsen. Flaggorna symboliserar ju mångfald och HBTQ. Jag kan inte se att det är något annat, säger Lotta Janhager.

Pride Västerås har under festivalens gång ägnat en timme per dag för att rensa kommentarsfälten på Facebook från hat och negativa kommentarer som kommer från hela Sverige.

En av flaggorna som blev nedsliten och nerkissad.

Misshandel med hatmotiv

Vid 20-tiden i torsdags kväll misshandlades en 45- årig man grovt på samma plats, efter att ha försökt stoppa ungdomar från att riva ner pride flaggor.

Han fördes sedan till sjukhus med ambulans och grova ansiktsfrakturer.

Lotta Janhager bevittnade händelsen när hon var på väg hem och och polisen som fick larm grep två personer.

– De var mellan 15 och 17 år gamla och greps, misstänkta för misshandel och skadegörelse med hatbrottsmotiv, säger Tobias Ahlén Svalbro, presstalesperson polisen region Mitt.

Samma kväll släpptes de på fri fot i brist på bevisning.

Folksamling efter Prideparaden i Västerås.

Kärlek mot hatet

Enligt polisen i Västerås är brotten i samband med Pride angrepp mot demokratiska värderingar och samhället vi lever i.

– Det är allvarliga typer av brott. Speciellt grov misshandel. Om det finns hatbrottsmotiv är det extra allvarligt, säger Tobias Ahlén Svalbro.

Sabotage och vandaliseringar skrämde dock inte Västerås Pride besökare. Med 40 grupper deltog fler personer än någonsin i paraden under lördagseftermiddagen.

– Pride är den största formen vi har i Sverige där kärleken och mänskliga rättigheter står i fokus, säger Lotta Janhagen.

Prideflagga i soptunnan.

Lyckad parad trots allt

Pride Västerås summerar med att helhetsbilden var en succé

– Det var kärlek, omtanke, rakt igenom. Bortsett från tillfällen då parken inte var öppen och sabotagen hände och förbipasserande personer sa att de inte ”gillar sådana som oss”, säger Lotta Janhager.

Västeråspolisen fördömer negativiteten och vandaliseringen.

– Alla ska kunna leva som man vill. Samhället ska vara en trygg plats. Därför är det viktigt att man hör av sig till oss om man sett något, säger Tobias Ahlén Svalbro.

Pride i Wien, Oslo och New York attackeras

Förra året dödades två personer i samband med pride i Oslo. I helgen kontrades hotet med en stor parad bestående av 90 000 besökare.

– Vi har inte kommit i mål. Jag har blivit uppväckt om att vi har en lång bit kvar att gå. Inacceptansen mot olikhet i alla former och hat har tagit ett steg framåt, säger Lotta Janhager.

Medier i New York, Oslo och Wien rapporterar att attackerna under städernas Pride 2023 mot HBTQ-rörelsen ökat.

– Vi måste fortsätta höras och synas, vi är många fler än de negativa krafterna, säger Lotta Janhager.