Wagnerchefen stoppar sina styrkor

Uppdaterad 2023-06-25 | Publicerad 2023-06-24

Wagnergruppen stoppar sin framfart i Ryssland.

Anledningen ska vara att man vill undvika ett ”blodbad”.

Beskedet kommer efter ett telefonsamtal mellan Wagnerchefen Prigozjin och Belarus ledare Lukasjenko.

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenkos uppger att han har pratat med Jevgenij Prigozjin och kommit fram till en överenskommelse. Det rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria.

”I morse informerade Rysslands president sin belarusiska motsvarighet om situationen med det privata militärföretaget Wagner i södra Rysslands”, står det i ett uttalande från Lukasjenkos pressavdelning.

Under samtalet ska Prigozjin ha gått med på att stoppa Wagnergruppens framfart i Ryssland och ta ”ytterligare steg” för att minska spänningarna.

Vidare uppger presstjänsten att de tagit fram ett utkast till ett ”acceptabelt alternativ” för att lösa situationen.

Kort efter detta meddelade Prigozjin att han vänt tillbaka sina styrkor och att han gör det för att ”undvika ett blodbad”.

”Vi har vänt våra styrkor och nu går vi i motsatt riktning”, säger han i ett uttalande, enligt Moscow Times.

Zelenskyj: Fullständigt kaos

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har följt läget i Ryssland. Efter beskedet om att Wagner stoppar sina styrkor har han publicerat ett uttalande om det på Twitter.

”I dag fick världen se att Rysslands chefer inte kontrollerar någonting. Ingenting alls. Fullständigt kaos. Fullständig frånvaro av någon förutsägbarhet”, skriver han.

Vidare skriver han om Putin.

”Ju längre dina trupper stannar på ukrainsk mark, desto mer förödelse kommer det orsaka Ryssland. Ju längre den här personen är i Kreml, desto fler katastrofer kommer ske”.

Inget svar från Putin än

Än så länge har Putin inte uttalat sig om Wagners vändning.

Det var i fredags som Prigozjin gick ut i sociala medier och anklagade militärledningen i Moskva för att ha genomfört en dödlig attack mot hans privatarmé.

Tusentals Wagnersoldater ska ha dödats, enligt honom.

”Wagners Befälhavarråd har fattat ett beslut. Ondskan som kommer från den militära ledningen i landet måste stoppas” sa han i går.

Prigozjin anklagade också Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu för att planera att ”förstöra Wagnergruppen”.

Under lördagen har Wagnergruppen avancerat genom Ryssland mot Mosvka.