C-ombudens hårda kritik mot Demirok: ”Uppenbara säkerhetsaspekter”

Saknar garantier för att det turkiska medborgarskapet sägs upp

Publicerad 2023-02-02

Stark kritik riktas nu från tre centerpartister inför valet av ny partiordförande.

Tre ombud från norra Sverige ifrågasätter Demirok och valberedningens arbete i en debattartikel i Aftonbladet:

”Centerpartiet kan inte blunda för helt uppenbara säkerhetsaspekter.”

I dag väljs Centerparties nya partiordförande på en extrainsatt stämma. Valberedningen har föreslagit Muharrem Demirok till posten, något som kritiserats inifrån partiet. I en debattartikel i Aftonbladet larmas det internt om säkerhetsaspekterna kopplat till Demirok.

Saknar garantier

Kritiken handlar om Demiroks dubbla medborgarskap, och om det turkiska verkligen kommer att avslutas.
”Kan valberedningen garantera att det turkiska medborgarskapet blir avslutat och hur snart kommer det att ske”, skriver de i debattartikeln.

De tre centerpartisterna menar att det inte känns ”helt tillförlitligt” och att det inte går att blunda för vad de menar är ”helt uppenbara säkerhetsaspekter”. Förutom det dubbla medborgarskapet, menar debattörerna att det finns frågetecken kring Demiroks band till den turkiska regimen via sin släkting. Demirok har tagit avstånd från sin släkting. Ett avståndstagande som de centerpartistiska ombuden ifrågasätter.
De varnar för att nästa partiledare, i praktiken kan vara landets nästa försvars- eller utrikesminister. Släktbanden till den turkiska regimen, anser de då kan vara problematiska och borde vara av ”största allmänintresse”.

Muharrem Demirok väntas väljas in som ny partiledare för Centerpartiet.

Kritiserar även valberedningen

Debattörerna riktar inte bara sin kritik mot Demirok, utan menar även att valberedningens arbete går att ifrågasätta. De skriver att: ”Det finns starka skäl att på ett övergripande plan vara kritisk till det arbete som Centerpartiets valberedning bedrivit.”
Öppenheten i arbetet ifrågasätts och bristen på en säkerhetsanalys kring förslaget av Demirok från valberedningens sida.

Förutom Demiroks dubbla medborgarskap och kopplingar till den turkiska regimen, lyfter även debattörerna att Demiroks dömts för misshandel två gånger, samt att han inte informerat partiet om detta.

”Valberedningens förslag är att Centerpartiets medlemmar ska välja en person som oprovocerat skallat ner för honom obekanta ungdomar och blivit dömd för detta vid två tillfällen.”