CHATT: Ställ dina frågor om våldsspiralen

Publicerad 2023-01-23

Bilder från polisens insats efter skottlossningen mot en lägenhet i ett bostadshus i Fruängen.

Skottlossningar, mord och explosioner. Vad undrar du om den senaste tidens våldsdåd? 

Chatta och ställ dina frågor till Aftonbladets Linda Hjertén klockan 14.00.

  • Linda Hjerten
    23 jan 2023

    Det har strömmat in frågor, och väldigt kloka sådana.

    Jag tackar så mycket för det. Jag vet även att många av er inte är glada över att era frågor inte fått svar men det kom hundratals.

    Tror vi får ha en ny chatt längre fram.

    Stort tack och ha en bra måndag.

  • 23 jan 2023

    Varför är det så många unga som gör det här

    Anonym

    De unga är en het handelsvara för nätverken. De går mer under radarn än redan kända kriminella. De riskerar lägre eller inga straff beroende på ålder.

    Det kanske inte alltid går att tala om att man gör ett aktivt val att gå med i ett gäng om man är en väldigt ung person. Är man fortfarande ett barn är inte hjärnan färdigväxt, du har mycket mindre konsekvenstänk än en vuxen.

    Och gängen är ofta smarta. De kan lukta sig till killar eller tjejer som har det tufft, som kanske söker ett sammanhang och en gemenskap. När barnen/de unga väl börjat utföra mindre tjänster åt gängen är du redan insugen, att säga nej till en äldre person med vapen är inte lätt.

    Linda Hjerten
  • 23 jan 2023

    Börja i skolan. Ge lärarna högre löner och anställ fler med bättre villkor till skolan. Så har vi kommit en bra bit på vägen. Men det är för tråkig lösning för ledande styre som hellre går på hårdare straff, men hur blir de i längden? (Facit finns)

    JOHAN
  • 23 jan 2023

    Det är inte sant att varenda skottlossning handlar om knarkmarknaden. Inte ens majoriteten gör det. Det är populärt att säga det dock för att ”vanliga” svenskar ska se det som ett problem på avstånd. Det handlar om respekt och konflikter som till och med kan komma från så töntiga saker som en ”diss” på sociala medier som spårar. Finns god dokumentation på att det inte är knark som för de långa ”krigen”.

    Richard Alexandersson

    Hej! Ja du har rätt i att det även handlar om annat, som respekt och dissar, det har vi sett flera exempel på.

    Men det jag menade, och jag var säkert otydlig, är att det som är grunden för de här nätverkens varande, är narkotikamarknaden. Det finns även exempel på hur vissa nätverk riktar in sig på telefonbedrägerier, ofta mot gamla. Men drogerna, att sälja dem och utvidga sina områden, är den främsta arbetsuppgiften.

    Linda Hjerten
  • 23 jan 2023

    Det har ju varit mycket skjutningar och sprängningar även i den sk innerstan i Stockholm. Finns det något område i Stockholm som kan anses vara lite mindre osäkert?

    Lisa

    Ja, det som skapat en stor oro den senaste tiden har ju varit just att sprängningarna och skjutningarna varit väldigt spridda.

    Det som också skapar en oro är att majoriteten av dem tros vara riktade mot personer utanför kriminell verksamhet, som bara råkar känna eller vara släkt med "fel" person.

    Det är klart att det finns områden i Stockholm som det sällan eller aldrig sker den här typen av brottslighet i men det går ju aldrig att garantera att det är så för alltid.

    Linda Hjerten