"Sjukhuset förvandlas till ett bårhus"

Intensiva strider i Gaza: ”Skjuter på allt”

Publicerad 2023-11-12

En skadad man får vård på al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Bild från förra helgen.

Tusentals människor sitter i praktiken fångna i al-Shifa-sjukhuset i Gaza medan striderna mellan Israel och terrorstämplade Hamas fortsätter.

– Vi kan se röken runt sjukhuset. De skjuter på allt, säger en läkare.

Följ ämnen
Gaza

”Om vi inte omedelbart stoppar detta blodbad genom eldupphör eller åtminstone att patienterna evakueras, så kommer sjukhuset att förvandlas till ett bårhus”, säger organisationen Läkare utan gränser (MSF) i ett uttalande på söndagsmorgonen.

Sjukhuset al-Shifa i Gaza stad är ”fullständigt omringat” och beskjutningar pågår i närheten, säger sjukhuschefen Mohammad Abu Salmiya i ett uttalande sent på lördagen.

– Läkarteamen kan inte arbeta, och de dussintals kropparna kan inte begravas eller tas om hand, säger han.

Kirurgen Mohammad Obayd från MSF säger att det saknas vatten, mat, elektricitet och internetuppkoppling. På sjukhuset finns omkring 600 patienter som återhämtar sig efter operation, 17 patienter i intensivvård och upp till 40 barn, uppger han. Ett stort antal människor har också sökt sig till sjukhuset för skydd.

WHO oroat

Enligt Mohammad Obayd har fyra patienter inne i sjukhuset också skjutits av krypskyttar. En ska ha träffats i halsen och en i buken. Människor som försökt fly sjukhusområdet för att söka sig söderut har också blivit beskjutna, uppger han.

Världshälsoorganisationen WHO uttrycker också ”djup oro” över situationen för både personal, patienter och flyktingar i al-Shifa-sjukhuset, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

Israels militär meddelade på lördagen att man kommer att bistå vid evakueringen av småbarn från sjukhuset.

– Personalen på al-Shifa-sjukhuset har begärt att vi i morgon hjälper till att flytta barn på barnavdelningen till ett säkrare sjukhus, sade militärens talesperson Daniel Hagari i ett tv-sänt uttalande på lördagskvällen.

Två för tidigt födda barn som fått intensivvård uppges ha dött under gårdagen till följd av strömavbrott, och fler är i riskzonen.

Israel förnekar

Påståendet om att eldgivningen uteslutande kommer från israeliskt håll har inte bekräftats av oberoende källor. Peter Lerner, talesperson för den israeliska armén, uppger att soldater befinner sig ”mitt i stridigheter” mot Hamas i närheten av sjukhuset, men att man gör allt för att undvika att civila skadas.

20 av de totalt 36 sjukhusen på Gazaremsan har upphört att fungera, enligt FN:s samordningsorgan Ocha. Ett sjukhus i norra Gaza uppger att man jobbar med bara 30-40 procent av sin vanliga kapacitet.

Israel har förnekat att sjukhus är måltavlor i kriget, men anklagar Hamas för att använda dem som kommandocentraler och gömställen. Premiärminister Benjamin Nethanyahu håller Hamas ansvarigt för alla skador och dödsfall hos civilbefolkningen.