Experterna om turkiska valet: ”Hela Turkiet på helspänn”

Uppdaterad 2023-05-14 | Publicerad 2023-05-13

Det står mellan oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu och president Recep Tayyip Erdogan.

Men hur fritt och rättvist är det turkiska valet? Och vad händer om det blir en rysare?

– Ju större marginalen är mellan de båda presidentkandidaterna, desto lättare kan det bli efteråt, säger Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.

Sex svenska riksdagsledamöter är på plats i Turkiet för att agera valobservatörer som en del av den internationella delegationen från Organisationen för säkerhet och samarbete, OSSE.

Johan Büser, valobservatör i Turkiet.

Johan Büser (S) leder den svenska delegationen och är en av 77 parlamentariker från 26 länder som via OSSE observerar söndagens val.

De sex svenska riksdagsledamöterna har under fredagen informerats i Ankara och ska under söndagen resa mellan olika vallokaler i Istanbul och Diyarbakir.

– Vi jobbar två och två och besöker cirka tio vallokaler var. Vi ser hur det är, om det är långa köer, om signaturer man fyller i är transparanta, om det är obehöriga i vallokalerna och sådana saker. Sedan fyller vi i formulär som vi lämnar till de som skriver rapporten, säger Johan Büser.

Under Erdogans kontroll

Om valet kommer vara rättvist och oberoende är svårt att säga på förhand, enligt Aras Lindh, analytiker med fokus på Turkiet vid Utrikespolitiska institutet.

Kemal Kilicdaroglu, partiledare för det republikanska folkpartiet.

– Angående rättviseaspekten så handlar det också om förutsättningar inför valet. 90 procent av landets medier står under regeringens kontroll, och många oppositionspolitiker sitter i fängelset, så ur den aspekten är det inte rättvist, säger Aras Lindh.

Han fortsätter:

– Tittar man på hur fritt det är på själva valdagen, så är valapparaten fri på så sätt att alla röster räknas och det är ordning och reda på själva valdagen. Alla partier är välkomna att observera i varje vallokal och se till att varenda röst räknas. Samtidigt så är det ju inte säkert att alla människor får rösta på de kandidater de vill, då de kan vara fängslade.

Den generella uppfattning har tidigare varit att den turkiska befolkningen i hög utsträckning haft förtroende för att valresultatet som presenteras är korrekt.

Ett exempel som nämnts mycket under uppsnacket inför presidentvalet är president Erdogans prestigeförlust 2019 när hans parti AKP förlorade i Istanbuls borgmästarval 2019.

President Erdogan på ett valmöte tidigare i år.

När AKP förlorat valet i mars fattade Högsta valkommissionen ett starkt kritiserat beslut om att ogiltigförklara valet, som togs om. Då förlorade bara AKP ännu större till kandidaten från Republikanska folkpartiet, CHP.

– De siffror som kommer att presenteras kommer folk att ta på allvar. Jag känner inte till att det varnats för oegentligheter den här gången. Det brukar inte förekomma några större oegentligheter i samband med val i Turkiet, säger Aras Lindh.

Vad händer om det blir ett väldigt jämnt val?

Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.

– Man ska inte utesluta möjligheten att valresultatet kan ifrågasättas, eller att det yrkas på omräkning eller omval.

– Frågan som är på allas läppar är hur smidig en maktövergång kommer vara om oppositionen vinner. Ju större marginalen är mellan de båda presidentkandidaterna, desto lättare kan det vara efteråt. Hela Turkiet är på helspänn kring vad som kommer hända.

”Demokratiska begränsningar”

Elisabeth Özdalga är professor i sociologi som tidigare varit verksam vid två olika universitet i Ankara, och har under många år noga följt den politiska utveckling i Turkiet.

– Själva valsystemet i sig har inte varit ifrågasatt, och man har ett stort valdeltagande. Sen är frågan kring den debatt som har kunnat föras innan valet där Erdogan och AKP under sin tid vid makten skaffat sig ett väldigt stort inflytande över både tv och tidningar

– Det är ett val med demokratiska begränsningar, men samtidigt en valprocess som fungerar någorlunda bra. Det viktiga är hur sammanräkningen på valnatten kommer att bli, om oppositionen kommer att kunna mobilisera tillräckligt mycket kraft för att observera rösträkningen, säger Elisabeth Özdalga.

Hon utesluter inte att det kommer att bli debatt kring valresultatet, eller krav på omärkningar eller omval.

– Det kan bli väldigt turbulent efter valet. Om det är så att valresultatet ifrågasätts på olika sätt, eller om Erdogan ser att han med knapp marginal inte vinner valet. Ekonomin är i väldigt dålig skick, man har hög inflation och det finns stora ekonomiska frågor som måste lösas ganska snabbt, så det gäller att få till en handlingskraftig regering snabbt efter valet.