Besked om Cementas kalkstensbrytning på Gotland

Publicerad 2022-12-13

Cementa får fortsätta bryta kalk på Gotland.

Det meddelar Mark- och miljödomstolen, som godkänt företagets tillståndsansökan. Ett beslut som möts av kritik från Greenpeace.

– Det här är inte klokt. Ska Sverige bli ett land som underminerar och urholkar svensk miljölagstiftning?, säger kampanjledaren Carl Schlyter.

På tisdagen kom en av årets viktigaste miljödomar. En tvist om gotländsk vattenbrist och miljöhänsyn mot nationell cementkris och tusentals jobb.

Enligt domen får monopolföretaget Cementa fortsätta bryta kalk på Gotland i ytterligare fyra år.

”Dagens besked är mycket glädjande för oss, våra medarbetare, och för hela Sveriges bygg- och anläggningssektor”, säger Karin Comstedt Webb, vice vd på Cementa, i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Beskedet ger viss arbetsro och tryggar cementförsörjningen under den tid det tar att få långsiktiga förutsättningar på plats för verksamheten”.

Cementas fabrik i Slite på Gotland.

Beslutet får kritik

Länsstyrelsen på Gotland och flera miljöorganisationer, som Greenpeace och Naturskyddsföreningar, har ställt sig kritiska till kalkbrytningen.

De menar att kalkbrytningen hotar sällsynta arters överlevnad i naturreservatet invid kalkbrottet i Slite samt ökar risken för vattenbrist på Gotland.

– Jag blev inte så förvånad av dagens dom, men jag blev frustrerad. Det känns som att Cementa får göra vad de vill. Jag ser ingen framtid i att underminera och urholka miljölagstiftning, säger Carl Schlyter, kampanjledare för klimat- och systemomställning
på Greenpeace.

Men Mark- och miljödomstolen menar att Cementa uppfyller alla kriterier för förlängt tillstånd.

"Cementa har redovisat ett tillräckligt underlag för den prövning som Mark- och miljödomstolen ska göra, och det underlaget visar att fortsatt grundvattenbortledning under fyra års tid inte kommer att skada livsmiljöerna i Natura 2000-områdena och inte heller äventyra dricksvattenförsörjningen", skriver, Karin Röckert rättens ordförande rådmannen, i ett pressmeddelande.

Första ronden

Tvisten om Gotland sträcker sig tillbaka till sommaren 2021. Då nobbades Cementas ansökan om ett förlängt tillstånd på 20 år för att bryta kalk i Slite – ett besked som chockade svenskindustri.

Enligt Mark- och miljödomstolen, som även då beslutade i ärendet, hade Cementas ansökan brister i företagets miljökonsekvensbeskrivning.

För att undvika cementbrist lade regeringen fram ett förslag som öppnade för tillfälliga undantag i miljöbaken, vilket röstades igenom enhälligt i riksdagen i september 2021.

Cementa fick då tillfälligt tillstånd att fortsätta bryta till den sista december 2022. Företaget har under tiden valt att göra om sin tillståndsansökan och begränsat den till ett tillstånd om fyra år – vilket är den ansökan som under tisdagen godkändes av Mark- och miljödomstolen i dag.

Tisdagens dom i Mark- och miljödomstolen är första ronden i striden om kalkbrytning. Under 2023 planerar Cementa på att lämna in en mer långsiktig ansökan på 20 till 30 år.