Dansk myndighet: Astrafall "extremt oroande"

Martin Yngve/TT

Publicerad 2021-03-31

Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Rapporterna om misstänkta biverkningar från Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är "extremt oroande", enligt danska Läkemedelsverket.

Det visar interna myndighetsanteckningar som tidningen Berlingske publicerat.

Den 11 mars införde Danmark ett två veckor långt stopp för Asta Zenecas vaccin sedan en kvinna i 60-årsåldern avlidit av misstänkta biverkningar – ett stopp som senare förlängdes med ytterligare tre veckor.

Såväl Sundhedsstyrelsen som Lægemiddelstyrelsen har offentligt sagt att vaccinet är "säkert och effektivt", och kallat stoppet för en extrem försiktighetsåtgärd.

Varnade

Men dagen före stoppet, den 10 mars, skickade Lægemiddelstyrelsen uppgifter till Sundhedsstyrelsen där det varnas för "allvarliga/fatala biverkningar hos i övrigt övervägande friska personer, som inte omedelbart tillhör den största riskgruppen" skriver tidningen Berlingske, som tagit del av handlingarna.

Enligt dokumentet är uppgifterna "extremt oroande".

Bolette Søborg, enhetschef på Sundhedsstyrelsen, säger till tidningen att stoppet för vaccinet visar att myndigheterna tar situationen på allvar.

– Denna extrema försiktighetsprincip är ett uttryck för det faktum att vi är mycket oroade över de fall vi har sett, säger hon till Berlingske.

– Man kan inte riskera att någon under 50 år dör av vaccinet, för det är inte de som dör av covid-19. Det är väldigt få personer som har dött som har varit under 50, fortsätter hon.

Milda biverkningar

Förra veckan hade danska myndigheter rapporterat cirka 20 000 misstänkta biverkningar av Astra Zenecas vaccin, de flesta av dessa milda och snabbt övergående.

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) har ännu inte kunnat fastslå orsakssamband mellan misstänkta biverkningar och Astra Zenecas vaccin. EMA väntas komma med ett nytt utlåtande om runt två veckor. Den möjliga kopplingen utreds fortsatt, men EMA avråder inte länder från att använda vaccinet då fördelarna bedöms vara större än riskerna.

PODD Vaccineringen

Aftonbladet Daily, med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln