Tre döda och flera skadade efter knivattack i Tyskland

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-06-25

Minst tre personer har dött och fem personer är allvarligt skadade efter en knivattack i tyska Würzburg. En av de skadade uppges vara en pojke.

De flesta av offren är kvinnor.

En 24-årig man har gripits efter att ha skjutits av polis.

En 24-årig man har gripits efter en knivattack vid Barbarossaplatz i den tyska staden Würzburg.

Minst tre personer har dött och minst fem personer är allvarligt skadade rapporterar flera tyska medier.

Enligt Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann ska en av de skadade vara en pojke. En av pojkens föräldrar är förmodligen bland de döda, enligt inrikesministern. Polisen misstänker att gärningsmannen valt sina offer, de flesta av dem kvinnor, slumpmässigt.

Gärningsmannen ska ha attackerat förbipasserande vid Barbarossaplatz mitt på ljusa dagen. Det första larmen kom vid 17-tiden på fredagen. Flera polispatruller och ambulanser kallades till området och delar av staden stängdes av.

Flera personer har dött och skadats i centrala Würzburg, Tyskland.

Videofilmer från centrala Würzburg visar hur mannen rör sig barfota, iförd munskydd med en stor kniv i handen. Enligt uppgifter till Bild ska 24-åringen ha frågat efter knivar i ett varuhus kort före attacken. Han ska sedan ha tagit en kniv från köksavdelningen och gått till attack direkt.

Minst tre personer dog i attacken, samtliga i varuhuset, enligt Bild. Gärningsmannen ska sedan ha tagit sig ut på gatan och attackerat förbipasserande.

Flera personer ska ha försökt kasta stolar, paraplyn eller mobiler på gärningsmannen i ett försök att stoppa honom innan polisen grep in, uppger ett vittne för tysk tv, skriver AFP.

Mannen greps efter att ha skjutits i benet av polis. Hans tillstånd uppges inte vara livshotande.

”Ett stort tack och respekt för det modiga ingripandet från många medborgare som resolut motsatte sig den misstänkta angriparen. Och tack till alla räddningsarbetare för deras insats på plats”, skriver Bayerns regeringschef Markus Söder på Twitter.

Gärningsmannen, en 24-årig man från Somalia, var känd av polis sedan tidigare. Han bor i Würzburg och var nyligen inlagd på en psykiatrisk avdelning, enligt inrikesminister Herrmann.

I nuläget finns ingen information om motivet bakom attacken. 24-åringen är förd till sjukhus där han har förhörts av polis.

På Twitter vädjar polisen om bilder och filmer som fångat attacken eller gärningsmannen.

I samband med larmet gick polisen ut och uppmanade allmänheten att undvika området. Efter att gärningsmannen greps uppgav polisen att det inte längre är någon fara för allmänheten.

Gärningsmannen gick till attack mot förbipasserande.

Följ ämnen i artikeln