Magdalena Andersson ny S-ledare: ”Hedrad och glad”

Uppdaterad 2021-11-09 | Publicerad 2021-11-04

Magdalena Andersson väljs nu in som ny S-ledare på partikongressen.

Samtliga 26 partidistrikt står bakom den nya partiledaren.

– Stort, stort tack för förtroendet, säger hon.

Elvy Söderström (S), lagledare för valberedningen, inleder talet på partikongressen.

– Tiotusentals medlemmar runt om i Sverige har varit med och deltagit. Det har varit en fantastisk process. Jag vill säga tack till alla 26 valdistrikt som gjort detta möjligt. Tack till alla 290 arbetarkommuner. Tack till alla medlemmar, säger hon, och fortsätter:

– Samtliga 26 partidistrikt hade en kandidat: Magdalena Andersson.

Det var i augusti i år som Stefan Löfven meddelade sin avgång efter tio år som partiledare. Sedan dess har det varit tydligt vem partimedlemmarna vill se som efterträdare – och nu står det klart.

På partiets kongress på torsdagen valdes en tårögd Magdalena Andersson, tidigare finansminister, in som ny partiordförande till jubel och applåder.

– Jag är både hedrad och glad och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Men, framför allt, är jag enormt taggad på att leda vårt stora stolta parti framåt, säger Magdalena Andersson.

Tre prioriteringar

– Jag tackade ja till att bli partiordförande för jag vet att Sverige kan bättre, och jag vet att det är vi socialdemokrater som kan leda Sverige framåt, fortsätter den nya S–ledaren.

– Jag ser tre prioriteringar. För det första, jag vill att vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

– För den andra vill jag att Sverige ska leda klimatomställningen i världen, så att vi kan vara en förebild världen över.

– För det tredje, jag kräver att vi vänder på varenda sten för att bryta segregationen och röka ut det våld som hotar hela vår samhällsgemenskap. Vi ska säga som det är, och göra det som krävs, steg för steg, reform för reform.

Kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister

Stefan Löfven har ännu inte meddelat när han kommer lämna uppdraget som regeringschef och Magdalena Andersson går en tuff tid till mötes. Först ska hon få riksdagens förtroende som statsminister. För att röstas igenom krävs det att minst hälften av riksdagens 349 ledamöter inte röstar nej i en statsministeromröstning.

Hon ska också få igenom en budget i riksdagen som både Vänsterpartiet och Centerpartiet kan tolerera.