Danska larmet: Omikronexplosion

Uppdaterad 2021-12-18 | Publicerad 2021-12-17

Antalet omikronfall har exploderat i Danmark.

Nu stänger landet ner för att minska smittspridningen.

– Det är en extremt snabb ökningstakt, säger Troels Lillebæk, chef på danska smittskyddsinstitutet.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelar under fredagen att man stänger stora delar av det danska kulturlivet som teatrar, biografer, tivolin och museum för att stävja smittspridningen av covid-19.

De senaste 24 timmarna har 11 194 nya coronafall rapporterats in, där var femte var smittade av omikron.

– Det är en extremt snabb ökningstakt. Ännu snabbare än den vi såg för deltavarianten, säger Troels Lillebæk, avdelningschef på danska smittskyddsinstitutt, Statens serum institut.

– Det vi ser är att omikron snart tar över från deltavarianten. Det förvånar mig inte om den blir dominerande redan den här veckan.

Omfattande testning

En förklaring till den dramatiska ökningen av fall, är enligt Lillebæk, att man testar i allt högre grad. Runt 400 000 dagliga tester genomförs för tillfället.

– Vi har hittat många omikronfall eftersom vi sökt bland alla som är positiva. Det finns många länder i Europa där man inte testar så mycket och då hittar man inte fallen heller, säger han.

Även Sverige förbereder sig på en ökning av omikronfall, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Alla bedömare säger att omikron kommer att sprida sig i alla länder och med stor sannolikhet ta över, precis som deltavarianten gjorde. Sedan är det fortfarande så att vi inte vet hur snabbt och vad konsekvenserna blir, säger hon.

I Sverige hade på torsdagen 84 fall av omikronvarianten påträffats enligt Folkhälsomyndigheten, men den danska SSI-chefen tror att det finns ett stort mörkertal.

– Jag är övertygad om att det är precis samma problem i Sverige.

– Danmark är inte något omikroncentrum, för vi har ingen speciell koppling till Sydafrika. Antalet fall beror på att vi genomför enormt många tester och att vi upptäckte omikron i ett väldigt tidigt stadie, säger han.

”Farlig strategi”

Troels Lillebæk tror inte heller att de höga smittotalen i Sverige tidigare under pandemin kommer att vara någon hjälp mot omikron.

– Inte jättemycket. Det är fortfarande osäkert hur mycket immuniteten biter på omikronvarianten. Men man kan av allt att döma inte förlita sig på antikroppar från tidigare varianter för de är inte så lika. Det skulle vara en farlig strategi.

Enligt Lillebæk är det för tidigt att säga om omikronvarianten ger en lindrigare sjukdom än deltavarianten, men han bekräftar att man sett en ökning av smittade som behövt läggas in på sjukhus.

– Vi får tyvärr vänta och se om det blir fler inlagda med omikron. I och med att det kommer fler inläggningar vill vi utreda om sjukdomsförloppet är allvarligt. Vi har snart data på detta.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.