SD-källa om samtalen inom Tidö: Det är lugnt

Publicerad 2024-05-15 17.42

Från panik till total uppslutning bakom Jimmie Åkesson.

Så beskriver SD-källor känsloläget efter Kalla faktas avslöjande om partiets trollfabrik.

– Min och samordningskansliets lojalitet till Jimmie är obrytbar, säger Gustav Gellerbrant (SD).

Tjänstemän och politiker i Sverigedemokraterna vittnade om full panik inför det första programmet av Kalla fakta, som sändes för en dryg vecka sedan. Programmet avslöjar hur medarbetare på SD:s kommunikationsavdelning styrt en rad konton som publicerat kränkande material om invandrare och manipulerade filmklipp i syfte att förvränga politiska motståndares budskap.

– Det är total panik över vad som kan ha spelats in. Många är nervösa över att de deltagit på fester därute. Ledningen är rädd för att det finns fler mullvadar i organisationen, sa en SD-källa till Aftonbladet strax innan sändningen av programmet.

Kalla faktas andra del i avslöjandet fick stor uppmärksamhet under gårdagen.

Jimmie Åkesson.

Partiledarna för de övriga Tidöpartierna fördömde SD:s agerade och krävde en förklaring av Jimmie Åkesson. Kort senare kommenterade Åkesson avslöjandet i ett ”tal till nationen”. Han bad inte om ursäkt utan anklagade Kalla fakta för att bedriva en påverkanskampanj.

”Alla sluter upp bakom Jimmie Åkesson”

SD-källor uppger för Aftonbladet att det kraftiga fördömandet från de övriga Tidöpartierna har stärkt enigheten inom SD.

– När det blir många attacker slår vi tillbaka. Enas trots oeniga. Alla sluter upp bakom Jimmie Åkesson, säger en källa.

Källan vittnar om att stödet för Joakim Wallerstein, chef för kommunikationsavdelningen och de medarbetare som styr de anonyma kontona, är intakt.

– Joakim Wallerstein och hans avdelning har starkt stöd i partiet och jag hör inget om repressalier, säger källan.

En annan SD-källa säger att det har hållits kontakter mellan Tidöpartierna efter avslöjandet och att tonen dem emellan är god. Kontakterna har skett på flera olika nivåer, i utskott, mellan pressavdelningarna och på partiledarnivå.

Tidöpartiernas ledare Ebba Busch, Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och Johan Pehrson.

– Det allmänna intrycket är att saker och ting är lugna. Risken att det skulle hända något dramatiskt, som en regeringskris, bedömer jag som liten.

Kontakter på flera nivåer i Tidögänget

Det är inte den bilden man får när man hör fördömanden från de övriga partiledarna?

– Jag tror att de var osynkade. Hade de tagit kontakt innan hade de vetat hur vi skulle agera. Det finns nog ett förbättringspotential där, säger källan.

Gustav Gellerbrant, chef för SD:s samordningskansli och över SD-medarbetarna som sitter i regeringskansliet, bekräftar bilden av att partiet sluter upp bakom Jimmie Åkesson.

– Min och samordningskansliets lojalitet till Jimmie är obrytbar, vi kämpar varje dag tillsammans för att reparera den skada som andra partier åsamkat Sverige. Självklart backar vi helhjärtat upp vår chef och partiledare i det arbetet, säger han i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.