Kräver tillbaka pengar – efter Hamas-avslöjandet

Publicerad 2023-10-26

Mats Persson.

Gängkriminella och terroranhängare har uppehållit sig i skattefinansierade lokaler.

Nu har regeringen fattat beslut om att kunna kräva tillbaka bidragen.

– Regeringen tar krafttag mot fusket, säger utbildningsminister Mats Persson till Aftonbladet.

ABF lånade ut sina skattefinansierade lokaler till en förening som stöttat terrorstämplade Hamas, något Doku var först med att rapportera om.

Innan dess avslöjades att gängkriminella med skyddsvästar och knivar uppehållit sig i ABF Botkyrkas fritidsgårdar för att sälja droger.

Nu har regeringen fattat beslut om att kunna kräva tillbaka bidrag från verksamheter som strider mot odemokratiska världen.

– Vi har sett en utveckling de senaste åren med många uppmärksammade fall av fusk, bland annat gängkriminella som uppehållit sig i ABF Botkyrkas lokaler och nu Hamas som använt ABF i Norrköpings lokaler. Det visar ett behov av att skärpa reglerna och klämma åt fuskarna, säger utbildningsminister Mats Persson till Aftonbladet och fortsätter:

– Regeringen tar nu krafttag mot fusk och oegentligheter.

”Man måste ha koll”

Beslutet innebär att en mottagare av statsbidrag inte längre ska få pengar om de inte uppfyller villkoren. De som tar emot statsbidrag kommer också att behöva redovisa vad pengarna går till.

– Det vilar ett tungt ansvar på studieförbunden. Man måste ha koll på vilka man hyr ut till och vad lokalerna används för. Vi svenska medborgare ska vara trygga med att de inte nyttjas av organisationer som stöttar terrororganisationer som Hamas, säger Mats Persson.

Annica Dahl, förbundssekreterare på ABF, reagerar starkt mot Perssons ord:

– Det är ovärdigt av utbildningsministern att försöka utnyttja situationen för att motivera den historiska nedskärningen av folkbildningen han och hans regering just nu får stark kritik för.

– ABF delar självfallet Mats Persson och alla andras avsky för Hamas terrordåd.

Kommunhuset i Botkyrka.