Han ska hjälpa Kristersson med berättelsen

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-12-23

Johan Jakobsson, här på en bild från tiden som partisekreterare i dåvarande Folkpartiet 2005, blir statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson (M). Han ska ansvara för regeringens långsiktiga kommunikation. Arkivbild.

Lobbyisten och tidigare liberalen Johan Jakobsson blir statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson (M).

Han ska ansvara för långsiktig kommunikation och det som brukar kallas regeringens berättelse.

– Bra kommunikation handlar mycket om pedagogik. Det handlar om att se till att de många detaljerna och det ständiga flödet från regeringen också bildar en helhet. Att få det att hänga ihop, säger Jakobsson till Expressen, som var först att skriva om hans nya jobb.

Jakobsson uppger att han under valåret fungerat som en slags rådgivare till Kristersson på ideell basis. Efter nyår anställs han i regeringskansliet och blir en av tre statssekreterare hos statsministern. Sedan tidigare finns Johan Stuart och PM Nilsson där. Nilsson bytte nyligen skrivandet av ledare på Dagens industri till ett jobb som ansvarig för strategisk planering i statsrådsberedningen.

Johan Jakobsson var i början av 2000-talet partisekreterare för Folkpartiet under Lars Leijonborgs tid som partiledare. Men han avgick i valrörelsen 2006 efter misstankar om dataintrång hos Socialdemokraterna, något han åtalades för men sedan friades från.

Efter det har han arbetat med påverkan och kommunikation på bland annat Kreab och Nordic Public Affairs, som han var med och grundade. Jakobsson uppger på sitt Linkedin-konto att han var chef för kommunikation och opinionsbildning på Svenskt näringsliv från mars 2020 till maj 2022. Men enligt Svenskt näringsliv slutade han hösten 2021.

Följ ämnen i artikeln