Forskare: ”Kullen” är den äldsta pyramiden i världen

Publicerad 2023-11-16

Forskarna har kommit fram till att Gunung Padang till största delen har tillverkats av människor – och att den kan vara så gammal som 25 000 år.

Djosers trappstegspyramid har varit den äldsta pyramiden.

Fram till nu.

Enligt forskare är en ”kulle” i Indonesien uppemot 25 000 år gammal.

Farao Djoser ville ha en trappa upp till himmelen, till gudarna. Djosers trappstegspyramid finns i egyptiska Sakkara, två mil söder om Kairo, och färdigställdes på 2 600-talet f Kr. Hans grav är 62 meter hög och var länge den äldsta byggnaden i världen.

Men i dag räcker inte de drygt 4 000 åren.

En grupp arkeologer, geofysiker, geologer och paleontologer har under lång tid studerat Gunung Padang på västra Java.

I många år har den ansetts vara en megalitisk struktur som vilar ovanpå en utdöd vulkan. Av lokalbefolkningen ses Gunung Padang som en helig plats. 1998 utropades den till kulturarv.

Gunung Padan.

Åsikterna om ”kullen” har gått kraftigt isär. En del hävdar att den har bildats naturligt, med några utsmyckningar gjord av människor på toppen, medan andra hävdar att bevis pekar mot att ”kull” var helt eller delvis gjord av människor.

I den nya studien, som är publicerad i Arachaeological Prospecition, har forskarna under åren 2011–2015 undersökt strukturen vetenskapligt med hjälp av seismisk tomografi (som ger tredimensionella bilder av jordens inre), ERT (elektrisk tomografi) och markradar, skriver vetenskapssajten Phys.

Forskarna borrade i ”kullen” och tog prover från innanmätet och använde kol-14-metoden för att datera de olika lagren.

Forskarna kom fram till att Gunung Padang tillverkats till största delen av människor och byggts i olika omgångar, med tusentals år emellan, från 25 000 till 14 000 år sedan.

Med de åren på nacken slår Gunung Padang Djosers trappstegspyramid med råge.

Gunung Padan finns på Java i Indonesien.

Följ ämnen i artikeln