Sir Väs kan överleva utomhus enligt experterna

Publicerad 2022-10-25

Kungskobran Sir Väs är inne på sitt fjärde dygn som rymling.

Enligt Skansenakvariets personal finns det ingen risk att ormen lyckas ta sig ut på Djurgården – men djurartsexperten Tom Arnbom är inte lika övertygad.

– Att ta sig ut via ventilationssystem är inget problem för en kungskobra, säger han.

Det slingriga sökandet efter den fyraåriga kungskobran Sir Väs fortsätter. Nu kämpar fyra experter dag och natt med att lokalisera ormen.

– Vi har våra ”reptilkillar” som letar. Vi använder alla medel som vi kan. Mjöl, döda råttor och små kameror, säger Bosse Jonsson, djurvårdare på Skansenakvariet.

Sir Väs smitning har blivit en nationell nyhet. Och på sociala medier skriver mängder av ormrädda stockholmare om rädslan för att ormen kan ha flytt Skansenakvariet.

Något som Skansenakvariets personal dementerar.

– Den kan inte ta sig ut. Det går inte. Och hypotetiskt om ormen skulle ta sig så skulle den inte klara av höstkylan, säger Skansen-profilen Jonas Wahlström.

Men nu verkar stockholmarnas stora farhåga bekräftas.

Kan överleva utomhus

Tom Arnbom, djurartsexpert vid WWF, menar att ormen faktiskt kan ta sig ut från byggnaden – och överleva i det fria i flera månader.

– Kungsormen överlever i fem plusgrader. Den överlever förmodligen en hel höst. Jag hoppas att de har säkrat upp ventilationssystemet. Så länge de inte har galler kan kungskobran ta sig ut via den, säger han.

Tom Arnbom berättar att kungskobran finns i länder världen över och att den kan klara sig länge utan mat.

– Kungskobran finns bland annat i Indien. Och där har de avlopp som går rakt ut i naturen. Så kungskobran kan ta sig in via avloppet in i folks duschar där.

När Aftonbladet når Bosse Jonsson är han övertygad om att Sir Väs inte kommer få chansen att se utsidan av Skansenakvariets byggnad.

– Vi har självklart gjort allt vi kan för att förhindra att ormen tar sig ut, såklart. Men sen är det klart att ingenting är skrivet i sten.

Bosse Jansson, djurvårdare på Skansenakvariet.

”Hade ryckt tag i ormen”

Här tar sig Sir Väs in i armaturen.

Jonas Wahlström misstänker att det var lågenergilampor som möjliggjorde Sir Väs flykt.

– Tidigare har vi haft vanliga lampor som blivit väldigt varma i Terrariet. Men nyligen bytte vi till led-lampor. Och då fanns det ingen värme som skrämde bort ormen. Den lyckades alltså pressa sig mellan lampan och armaturen.

Enligt Jonas Wahlström var det Skansenakvariets besökare som upptäckte att ormen var på flykt.

– När vi fick information om att ormen försökte fly var den redan borta. Naturligtvis hade vi ryckt tag i ormen om vi hunnit se att den var på väg att smita. Och så hade vi ryckt ner den.

Exakt hur lång tid det kan ta att fånga ormen kan varken Jonas Wahlström eller Bosse Jonsson svara på.

– Det vore dumt att säga att vi har en tidsplan. Så nej, vi kan inte garantera att vi hittar den inom en viss tid, säger han.