Interna elstödskritiken mot Busch: Gäller att leverera nu

Uppdaterad 2022-12-19 | Publicerad 2022-12-18

Boende i norra Sverige får inte ta del av regeringens elstöd.

Nu får Ebba Busch hård kritik av sina egna partikamrater och anklagas för svikna vallöften, skriver SvD.

– Lovar man något ska man hålla det säger Stig Töyrä, ordförande för Kristdemokraterna i Norrbotten.

Det var den sista november sedan som regeringen kom med sitt elbesked till landets hushåll och företag. Då meddelade Ebba Busch (KD) att det efterlängtade elstödet till hushållen kommer först i februari.

Det trots löftet innan valet – att ett stöd skulle vara på plats den första november.

Och elområde 1 och 2, alltså hela norra Sverige, blir dessutom utan stöd, något som fått många elkonsumenter i de berörda områdena att rasa mot regeringen.

Ebba Busch.

”Hinner gå i konkurs”

Elpriserna har skjutit i höjden under en kall decembermånad och enligt beräkningar som Ny Teknik har gjort kan ett hushåll i Norrbotten drabbas av högre elräkningar än hushåll i södra Sverige.

– Ja! Visst är det så! Vi har 25 grader kallt här nu när jag står och pratar. Om man har elvärme så snurrar det på ganska fort, säger Stig Töyrä, som förväntar sig att alla i norr också får del av stödet.

Och det snabbt.

– Det räcker inte med att stödet kommer i efterskott. Många hinner gå i konkurs då, säger Stig Töyre.

Ebba Busch har inte stängt dörren för att även norr kan omfattas. Tidigare i december svarade hon på frågan om varför norra Sverige inte ingår i elstödet.

– Om det håller i sig kommer regeringen att återkomma. Vi lämnar inte någon i sticket, svarade Ebba Busch då enligt SvD.

Men då är det bråttom, menar Henrik Sendelbach, partiets gruppledare i region Västernorrland.

– Men då gäller det också att leverera nu. Situationen är ju nu ungefär samma mellan norra och södra Sverige, säger han och fortsätter:

– Det kommer alltid att finnas någon som inte är nöjd, men i grund och botten tycker jag att man borde ha utformat systemet mer rättvist gentemot oss i norra Sverige. Just nu är det väldigt kallt, så det känns inte riktigt bra.

Henrik Sendelbach.

”Haveri i alla delar”

Samtidigt riktar han kritik mot den tidigare S-ledda regeringens energipolitik som han och hans parti menar orsakat de extrema priserna.

Kort efter nyheten om elstöd rasade Moderater i Skåne mot beskedet och kallade regeringen för ”ynklig”.

– Man har lovat saker till en hel landsända som man mer eller mindre struntar i. Och man klargör inte heller varför man inte står upp för det. Det är haveri i alla delar, uppgav källor till Aftonbladet.

Ebba Busch har tidigare pressats om regeringens elstöd. Att utbetalningarna kommer först i februari har hon förklarat med att godkännandet från Energimarknadsinspektionen dröjde.

Hon har dock medgett att regeringens modell har brister.

– Jag medger att det här inte är en perfekt modell eller ett perfekt system. Det finns delar man hade önskat kunna kompensera för eller ändra i det här. Det kan man vara rak och säga. Men det här är ett stöd som är betydligt mer omfattande än med den förra elpriskompensationen (som S-regeringen införde reds anm), sa Ebba Busch under sin pressträff.

Aftonbladet har sökt Ebba Busch via hennes pressekreterare.