Uppgifter: Norsk polis söker svensk man efter skjutningen

Publicerad 2023-11-29

En svensk man har skjutits med flera skott i norska staden Moss.

Han misstänks ha en koppling till Foxtrot, enligt Aftonbladets uppgifter.

Nu eftersöks en svensk man som tros sitta inne på viktiga uppgifter.

Jakten på gärningsmännen som sköt en svensk man i Moss i Norge i går fortsätter.

Det var vid 16.45 i går som den 36-årige mannen träffades av flera skott vid idrottshallen Mossehallen, cirka nio mil från den svenska gränsen. Skadeläget beskrivs som allvarligt och händelsen utreds som mordförsök.

– Det ska ha avfyrats uppskattningsvis sju till åtta skott, säger jourhavande jurist i Øst politidistrikt Harald Holmsen.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska mannen ha någon slags koppling till det kriminella nätverket Foxtrot. Han är tidigare dömd för ringa narkotikasmuggling, narkotikabrott, misshandel och stöld.

– Det jag kan säga är att det är en svensk medborgare bosatt i Stockholmsområdet som skjutits i Norge, sa förundersökningsledaren Kristian Finnanger till Aftonbladet i går.

Övervakar svenska gränsen

Norsk polis har bett svensk polis att hitta en person som tros ha uppgifter om händelsen, och den konflikt som den skjutne mannen kan vara inblandad i.

Det ska också ha genomförts en husrannsakan i Sverige med anledning av skjutning i grannlandet.

Skyttarna misstänks ha lämnat platsen i en mörk bil. Polisen tror också att gärningsmännen och den skjutne mannen känner varandra.

Enligt polisåklagare Kristian Finnanger kommer man försöka övervaka gränsen till Sverige.

– Vi vill gärna ha tips från svensk sida. Om någon sitter med information vill vi gärna att man kontaktar norsk polis, säger Kristian Finnanger.

Uppgifter: Foxtrot etablerat i Norge

Aftonbladet har tidigare rapporterar om hur Foxtrot har etablerat sig i Norge.

Enligt uppgifter har polisen bland annat sett hur pojkar på HVB-hem tydligt sympatiserar med nätverket, och misstänks ha rekryterats av dem.

Norge har tidigare bett om svensk hjälp för att hantera de svenska nätverken, enligt uppgifter som Aftonbladet tagit del av.

”Generellt ser vi att svenska gängkriminellas aktivitet på norsk mark har blivit mer påtaglig, och vi vet att de är inblandade i våldsamma uppdrag”, har Åste Dahle Sundet, avdelningschef för Kripos kommunikationsavdelning, tidigare skrivit i ett mejl till Aftonbladet.

Bland annat har polisen sett hur organiserade, norska brottslingar utnyttjar svenska gängmedlemmars våldskapital för att utföra dåd och uppdrag i Norge.

Polisen misstänker också att Foxtrot vill etablera sig på den norska narkotikamarknaden, enligt Aftonbladets uppgifter.

”Det finns registrerade kriminella aktiviteter i Norge som vi kan spåra tillbaka till Foxtrot-nätverket”, skriver Åste Dahle Sundet.

Aftonbladet söker Kristian Finnanger för en ny intervju.

Amanda Hällsten

Följ ämnen i artikeln