Experten: Jag hade fel så det sjöng om det

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2010-06-10

Experterna gick bet.

De rödgröna har klarat sig betydligt bättre än många har tippat.

– Jag hade fel så det sjöng om det. Jag förväntade mig att det skulle vara så jämnt läge att man statistiskt sett inte skulle kunna skilja blocken åt, säger statsvetaren Henrik Oscarsson.

De senaste veckorna har mätning på mätning visat att alliansen knappar in på de rödgröna. I två mätningar, Novus och Demoskop, har Moderaterna till och med varit större än Socialdemokraterna. Dagens mätning från SCB visar visserligen att alliansen ökar – men det gör de rödgröna också. Det skiljer nu 6 procentenheter mellan blocken mot 7,5 i den förra mätningen i november.

– Det är överraskade att det är så stor ledning för de rödgröna, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Han tror att förklaringen ligger i att SCB jobbar med ett annat och större urval och en längre undersökningsperiod.

Orosmoln på S-himlen

– SCB täcker in hela den period där vi har sett den här dramatiska förändringen, 28 april till 30 maj. SCB har en lite längre period och resultatet blir lite mer utslätat då.

För det rödgröna blocket är det här förstås goda nyheter. Ända sedan mätningarna startade 1973, har det block som varit störst i SCB:s majmätning också vunnit valet.

– För alliansen är det här en större psykologisk knäck, säger Henrik Oscarsson.

Men även om de rödgröna har en betryggande ledning, finns det ett orosmoln för Socialdemokraterna. Valet 2006, då man fick 35 procent av väljarstödet, var historiskt dåligt för S. I dagens SCB-mätning får man bara 33,8 procent av rösterna. Sedan valet har Socialdemokraterna tappat 1,6 procent till Miljöpartiet.

– Det fanns, åtminstone fram till 1 maj, en oklarhet kring vad de nya Socialdemokraterna egentligen innebar. Det är möjligt att den osäkerheten finns kvar. Miljöpartiet har en tydligare profil, man vet lite mer var man har dem. Maria Wetterstrand har varit med länge och är lite av något stabilt att hålla i, medan det socialdemokratiska ledarskapet fortfarande är lite osäkert, säger Henrik Oscarsson.

Sverigedemokraterna tappar

Sverigedemokraterna, som i SCB:s förra mätning i november hade 5,1 procent av väljarstödet, tappar tydligt och ligger nu på 3,9 procent.

– SD har kommit bort lite grann under våren. De har varit upptagna med att organisera kampanjarbetet och har fått väldigt lite uppmärksamhet i medierna. När de väl etablerade sig över 4 procent tröttnade medierna på att prata om dem som utmanare, säger Henrik Oscarsson.

Avgörande för Sverigedemokraterna är om valrörelsen kommer att handla om invandring och integration, men också hur regeringsalternativen uppfattas.

– Ju mer lika det blåa och röda laget uppfattas, desto större chans har utmanarpartier att ta sig in i riksdagen. Om det smyger sig in en känsla hos folk att det

Valet 2010 |
Aftonbladet