Fasaden lossnade på Teliahuset i Göteborg

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-01

Fem våningsplan utrymda

Delar av fasaden på Telia Soneras hus i Göteborg har släppt.

Personalen har evakuerats och huset spärrats av.

En spricka  upptäcktes på måndagsmorgonen mellan fasaden och huskroppen på Telias byggnad på Johan Willins gata i Göteborg. Byggnaden utrymdes, och delar av gatan framför spärrades av.

De anställda i ett av Telia Soneras hus på Johan Willins gata i Gårda i Göteborg har fått lämna huset i väntan på att det ska undersökas.

Fästen till en del av glasfasaden ska ha släppt och orsakat en glipa.

Viss rasrisk finns

– Något i infästningen har gjort att det buktar ut en decimeter och det har kommit fram lite isolering. Nu försäkrar man sig om att fasaden sitter kvar och kollar hur man kan förankra provisoriskt, säger Svante Carlsson, räddningstjänstens insatschef på plats.

Finns det risk att det rasar?

–Det finns en risk, men den är inte överhängande. Det behöver inte vara så allvarligt, men vi måste få reda på vad som har hänt.

Totalt har cirka 500 personer på fem våningsplan fått evakueras, enligt Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia Sonera.

– Det är förmodligen vädret som man lutar åt att det beror på. Både byggaren, räddningstjänsten och stadsbyggnadskontoret är på plats och gör en gemensam bedömning. Hela huset är avspärrat, säger han.

Glapp på fem centimeter

Larmet kom in klockan 09.20 i morse.

– Det var ett glapp på mellan fem och sex centimeter mellan vägg och golv, säger en av dem som har evakuerats ur huset.

Hela Telia Soneras Göteborgsverksamhet är lokaliserad till tre huskroppar på platsen. Det är i den nyaste som problemet finns.

– Vi flyttade in för fem år sedan och då var det nytt. Det här huset är helt separat från de andra, så det ska inte vara någon risk för de övriga huskropparna, säger Hans G Larsson.

Personalen har fått gå hem och jobba eller jobba i andra delar av kontorskomplexet.