25 miljoner i belöning för tips om hackern Lucky12345

Publicerad 2015-02-25

FBI trappar upp jakten på den ryska bankhackern ”Lucky12345”.

Nu utfäster de en belöning på 25 miljoner kronor för tips som leder till gripandet av Jevgenij Bogatjev, 31.

Ryske hackaren Jevgenij Bogatjev, 31, jagas av FBI och tros vara en av huvudmännen i en liga som stulit mer över 839 miljoner kronor.

Stölderna har han genomfört bakom en datorskärm i sitt hem i staden Anap vid Svarta havet i Ryssland, uppger The Telegraph.

Den jagade 31-åringen är inblandad i den kriminella ringen av hackare som spred det så kallade ”GameOver Zeus”, enligt FBI:s efterlysning.

Han tros ha spridit trojanen som gav ligan tillgång till uppåt en miljon datorer över hela världen. På så sätt ska de ha kommit över uppgifter till bankkonton som de sedan tömt på miljontals kronor via nätet, skriver The Telegraph.

Bogatjev, som också går under aliaset Lucky12345, har varit jagad i flera år sedan FBI började nysta i härvan 2009. I fjol besökte tidningen The Telegraph hans hemstad – där han hyllas som en hjälte av vissa.

– Att döma av vad amerikanerna gör mot andra människor så är vad Bogatjev sägs ha gjort inte mer än att skipa rättvisa, sa 23-åriga Mikhail till The Telegraph.

Var Lucky12345 befinner sig nu är oklart men amerikanska myndigheter tror att han är i Ryssland. FBI utfäster nu en belöning på uppåt 25 miljoner kronor för tips som leder till Jevgenij Bogatjevs gripande.

Följ ämnen i artikeln