Han sover bara två timmar per dygn

Publicerad 2014-07-17

Sömnexperten: "Alldeles säkert en dålig idé för hälsan"

Här är mannen som ger begreppet tupplur en helt ny betydelse. Andreas Sallmunds sover 20 minuter åt gången – totalt bara två timmar per dygn.

– Jag känner mig piggare nu än tidigare, säger han.

Men en sömnexpert dömer ut experimentet som farligt.

När Aftonbladet ringer upp den 33-årige Visbybon Andreas Sallmunds för att höra om hans ovanliga sömnvanor får vi kontakt vid en synnerligen illa vald tidpunkt.

– Jag ska precis sova faktiskt. Kan du ringa igen vid 13:15?

Då är klockan ganska exakt 12:37.

Vaknar innan väckarklockan

Andreas praktiserar så kallad polyfasisk sömn. Det innebär att han ersätter den sammanhängande nattsömnen med korta tupplurer på omkring 20 minuter var fjärde timme. Experimentet, som helagotland.se och Nyheter 24 tidigare rapporterat om, har pågått i två månader.

– Jag är pigg nu, säger Andreas efter luren.

– Jag ställer väckarklockan på 21 eller 22 minuter, men jag brukar alltid vakna innan alarmet går på.

Viktigt med regelbundenhet

Andreas fick idén efter att han läst en artikel om uppdelad sömn för några år sedan.

– Jag började kolla upp vad det var för någonting. Det visade sig att både Nasa och militära förband testat varianter på det, och då tänkte jag att vore kul att prova, säger han.

2012 genomförde Andreas den första experimentet med polyfasisk sömn.

– Det gick ganska bra, men jag hade för dålig koll på vad det innebar. Nu har jag mer kunskap. Allt handlar om regelbundenhet. När klockan ringer 04:50 känner jag mig trött, och då är det lätt att ligga och dra sig. Men det gäller att gå upp ur sängen då, och när jag gjort det känner jag mig pigg, säger han.

"Har inte blivit effektivare"

Andreas driver ett bolag som sysslar med digital skyltning. Det innebär att han har ganska flexibla arbetstider. Dessutom lever han ensam, så han behöver inte anpassa sig efter familjemedlemmar.

– Jag gör egentligen inte så mycket mer nu än tidigare. Men jag disponerar tiden annorlunda, och gör en del grafisk produktion på natten. Fast jag skulle inte säga att jag blivit effektivare, säger han.

Vad är den största vinsten med att sova som du gör då?

– Jag är piggare fler timmar per dygn nu än tidigare. Den känslan när man kommer hem från jobbet, äter middag och sedan bara orkar titta på tv är helt borta.

– Tiden mellan 5 och 8 på morgonen har blivit min favorittid. Då är det ljust och fint, och ingen ringer. Det är bara helt tyst. Ibland gör jag någonting då, ibland sitter jag bara med en kaffe och tittar ut genom fönstret eller tar en promenad.

Experten: Farligt för hälsan

Andreas rekommenderar andra att prova att sova polyfasiskt.

– Det är en rolig upplevelse att vara hur pigg som helst på natten, säger han.

Professor Torbjörn Åkerstedt, som forskar om sömn på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, avråder dock bestämt från experimentet.

– Det går inte att skära ner sömnen till två timmar per dygn utan att det får konsekvenser. Om det funkar utan att han somnar i situationer där man normalt inte somnar eller att hjärnan fungerar långsammare skulle jag bli ytterst förvånad, säger han.

Enligt professorn bygger Andreas upp en sömnbrist som är hälsofarlig.

– Sömnen är både till för att fylla på energinivåerna och att rensa ut skadliga slaggprodukter. Att sova på det viset är alldeles säkert en dålig idé för hälsan.

– Det här kanske är en person på miljonen som kan göra något sådant här absurt, men det är mycket osannolikt, säger han.