Kommunen: Flera fel begicks

Uppdaterad 2014-07-03 | Publicerad 2014-06-03

KARLSKRONA. Det begicks flera fel när Karlskrona kommun fick larm om Yara, flickan som mördades på Valborgsmässoafton.

– Vår utredning visar på flera brister i våra rutiner, säger btf socialchef Anette Gladher.

Däremot vill man inte uttala sig om en rätt hantering hade inneburit att Yara varit i livet idag.

– Det går inte att säga, det blir bara spekulationer.

Socialförvaltningen har nu gjort en egen utredning och en Lex Sarah-anmälan med anledning av den åttaåriga flickans död.

Främst konstaterar man att ingen läst det fax som polisen skickade på långfredagen, den 18 april, som handlade om ”eventuella missförhållanden” i Yaras hem. Det lästes inte förrän den 1 maj, då Yara redan var död.

– Faxet hade rubriken ”PM” istället för ”Anmälan”, därför skickades det internt till en handläggare istället för en utredningsgrupp som kunde agerat direkt, säger utvecklingschef Jesper Björnsson.

Kunde kollat sin post vid tre tillfällen

När socialsekreteraren började jobba igen efter påsk, den 23 april, åkte hon på tjänsteresa och dagen därpå fick hon ta hand om ett par akuta ärenden. Den dagen tömde hon dock sitt postfack, men lät internkuvertet ligga orört på hennes skrivbord.

Fredagen den 25:e jobbade hon bara en stund på förmiddagen och hon inledde nästa vecka med att vara hemma med sjukt barn.

Inte heller de följande dagarna lästes polisens PM om Yara och den 30 april hittades hon död.

– Jag har gått igenom vad handläggaren gjort under de sex arbetsdagar hon inte öppnade posten, säger Jesper Björnsson. Vid tre tillfällen anser jag att hon borde haft tid att kontrollera sin post.

Han hävdar att det brustit i rutinerna på flera sätt och att man nu på allvar tagit itu med problemen för att detta inte ska upprepas.

I ett pressmeddelande säger socialförvaltningen att det inte går att säga att en korrekt hantering av polisens fax skulle inneburit att Yara varit i livet idag.

”Däremot kan vi säkert säga att händelseutvecklingen hade sett annorlunda ut och att uppgifterna i PM:et skulle ha föranlett en förhandsbedömning samma dag som de blev kända på socialförvaltningen”.

Det var på Valborgsmässoafton som polis och ambulans larmades till Yara hem, där hon bodde tillsammans med ett par i 30-årsåldern som är släkt med hennes familj.

Paret sitter nu häktade misstänkta för att ha mördat flickan.

Gjorde ingen anmälan

Redan dagen efter att Yara hittats död kom de första rapporterna om att myndigheterna larmats om att flickan inte hade det bra hos sina släktingar. Bland annat hade polisen faxat en orosanmälan till socialkontoret under påskhelgen, men där blev informationen liggande oläst i flera dagar.

Även flera privatpersoner har kontaktat myndigheterna eftersom man varit orolig över hennes situation. De har sett henne tvätta ensam i husets källare, observerat att hon varit dålig klädd vintertid, att hon varit i butiker påskoltid. Även skolan har reagerat och rektorn på hennes skola har kontaktat de sociala myndigheterna för att höra om Yaras hemförhållanden. Han fick då besked om att hennes släktingar är utsedda till vårdnadshavare och med det svaret lät han sig nöja.

Rektorn gjorde ingen orosanmälan, och för detta har han sedan blivit avstängd från sin tjänst.