Vägrar avslöja prislappen på dopet

Publicerad 2014-06-06

Skattepengar till
dopet av Leonore

Prinsessan Madeleine, Chris och lilla Leonore öppnade slottet under nationaldagen.

På söndag döps Leonore. Men hovet vill inte berätta hur mycket dopet kostar - trots att det betalas med skattepengar.

Nu växer kritiken mot den dåliga insynen i hovets ekonomi.

– Jag kan inte påstå att jag är nöjd, säger Eva Sonidsson (S).

Det går ingen nöd på Bernadotterna. Arv, fastigheter och aktieinvesteringar har genererat miljoner till familjen de senaste åren.

Utöver det årliga anslaget till hovstaterna på över 60 miljoner hade kungafamiljen ett kapitalöverskott på över 20 miljoner 2012.

Hovet kommenterar inte

Hovet uppger att familjen haft en bra förmögenhetsutveckling genom ”god fastighetsförvaltning och lyckosam värdepappersförvaltning”. Men exakt hur mycket familjemedlemmarna äger är det få som vet. Hovet kommenterar inte vilka bolag som kungabarnen eller deras föräldrar investerar i och vill inte uppge hur mycket aktier och obligationer familjen äger.

– De investerar i svenska bolag. Det är inga udda investeringar, säger Jan Lindman, hovets ekonomichef.

På söndag döps prinsessan Leonore i Drottningholms slottskyrka, med 160 gäster inbjudna. Endast 100 är bjudna på den privata lunchen efter ceremonin. Arrangemanget ska betalas helt med det statliga apanaget - skattebetalarnas pengar. Kungafamiljen betalar inget, till skillnad från Madeleine och Chris bröllop.

Men vad kalaset kostar vill inte hovet berätta.

– När det gäller enskilda evenemang går vi aldrig ut och presenterar specifika kostnader. Vår verksamhet är en sådan som består av representation och plikter. Allt redovisas i vår verksamhetsberättelse men vi delar inte upp det, säger Jan Lindman.

Bröllop för 3 miljoner

Nyligen berättade hovet att Madeleines bröllop kostade skattebetalarna tre miljoner kronor.

– De var stora evenemang som resulterade i ett underskott för hovstaten. Av den anledningen gick vi ut med det. Leonores dop har inte samma omfattning som bröllopet förra året eller Estelles dop, säger Jan Lindman.

Nu växer kritiken mot kungahusets slutna kassabok. Trots ett beslut om mer öppenhet i kungahusets ekonomi 2011 redovisas hovstatens kostnader i klumpsummor. Det gör det svårt att utreda vad som kostar vad.

Ökad insyn

Eva Sonidsson (S) la fram en motion 2011 om ökad insyn i kungahusets apanage. De senaste ansträngningarna från hovet räcker inte, menar hon.

– Jag kan inte påstå att jag är nöjd. Pengar från skattebetalarna borde redovisas tydligare. De borde berätta vad dopet kostar, det ska inte vara någon hemlighet. Jag kommer förmodligen att motionera igen i frågan för att skärpa upp, skriver hon till Aftonbladet.

Jan Lindman hänvisar till överenskommelsen som gjordes med regeringen 2011.

– Båda parter tycker att det är en bra lösning.

Skulle man inte kunna vara mer öppen, ändå?

– En del av hovets uppdrag är att vi inte ska ha några synpunkter på de konstitutionella förhållandena. Om vi kommit överens med regeringen kan vi inte driva en linje vid sidan av den överenskommelsen. Det vore inte lämpligt.

Följ ämnen i artikeln