"Jag har inte sett min man sedan 2012"

Publicerad 2015-01-23

Den 13 januari fyllde Raif Badawi 31 år.

Hans fru höll en fest till den fängslade bloggarens ära – trots att hon inte sett sin man på två år.

Ensaf Haidar berättar för Aftonbladet att hon har sparat en bit av födelsedagstårtan i frysen, i hopp om att maken ska äta den.

Hon är trött. Men hon vägrar att vila.

Den senaste tiden har Ensaf Haidar, 35, rest kors och tvärs för att prata om sin make, bloggaren Raif Badawi som dömts till 1000 piskrapp, tio års fängelse och böter på strax under två miljoner kronor.

Hon har intervjuats av kanadensiska Globe and Mail, amerikanska Bloomberg, brittiska The Guardian och yttrandefrihetsorganisationen Pen International. Bara för att nämna ett fåtal.

Aftonbladet får tag på henne mellan två intervjuer med amerikanska medier på torsdagseftermiddagen.

– Det är väldigt mycket nu, säger Ensaf Haidar.

Sparade tårta

Hon säger att hon inte vill sitta i ett hörn och gråta, att hon måste fortsätta. Inte bara för sin mans skull, utan för parets tre barn; Najwa, 11, Tirad, 10 och Myriam, 7.

Därför bestämde hon sig för att inte sörja när Raif Badawi tvingades utstå 50 piskrapp den 9 januari i år.

I stället anordnade hon en födelsedagsfest för sin man. En bit av tårtan har hon sparat åt honom i frysen i lägenheten i Sherbrooke, i kanadensiska Québec. Platsen som numera är hemma, även om hon säger att hjärtat inte är i Kanada, utan i en fängelsecell i Jeddah.

Hos en man hon inte träffat på över två år.

– Senaste gången jag såg honom var vintern 2012, säger Ensaf Haidar till Aftonbladet och beskriver det som att hon inte kan känna ro i hjärtat förrän Raif Badawi är tillbaka hos henne.

"Som Romeo och Julia"

Hon kallar parets kärlek en "Romeo och Julia-historia".

De lärde känna varandra år 2000, tack vare hennes brors mobiltelefon som hon ibland fick låna. Det gjorde att hon en dag råkade prata med den fyra år yngre Raif Badawi.

Det blev början på en två år lång uppvaktning. De talade i hemlighet och försökte att få en skymt av varandra genom ett fönster eller en dörröppning närhelst Raif Badawi umgicks med hennes bror. Ensaf Haidar säger till The Guardian att det var riskabelt eftersom hon inte hade tillåtelse att visa sitt ansikte för en man som inte tillhörde familjen.

– När min familj fick reda på det försökte de att tvinga oss att bryta upp. Då friade Raif. Han var så snäll så till slut gick de med på det.

"Kunde vara mig själv"

Paret gifte sig 2002.

– Jag kunde vara mig själv med honom. Till skillnad från många män i Saudiarabien behandlade han mig alltid med respekt, både i och utanför hemmet. Han dammsög till och med, säger hon till The Guardian.

Enligt Ensaf Haidar var hennes man aldrig rädd för att säga vad han tyckte. År 2008 grundade han hemsidan "the Free Saudi Liberals" och hustrun berättar att problemen började direkt efter det. Hon säger att Raif Badawi drömde om att bloggen skulle vara ett forum för en social och politisk debatt, men att myndigheterna i Saudiarabien var misstänksamma.

– Allt han gjorde var att blogga, säger hon till The Globe and Mail.

– Det känns helt overkligt, jag kan fortfarande inte förstå det.

Riskerade dödsstraff

År 2009 fick familjen veta att Raif Badawi var förbjuden att lämna landet. Ensaf Haidars familj försökte då få henne att skilja sig från sin man. Hon vägrade och har inte talat med familjen sedan dess.

Hon säger att stämningen i landet blev allt hårdare. Hennes man sågs som en paria och trakasserierna mot familjen gjorde att de till sist bestämde att Ensaf Haidar och parets tre barn skulle lämna landet vintern 2012.

– Han lovade att han skulle komma efter, två månader senare. Jag minns att jag tänkte "det är ju en evighet!", säger hon till The Guardian.

Istället greps han och åtalades bland annat för att ha förlöjligat Saudiarabiens religiösa polis. Åklagaren försökte först få Badawi fälld för apostasi, alltså att lämna islam, ett brott som inom traditionell sharialag kan ge dödsstraff. Enligt hans fru, som studerat islamska studier vid ett saudiarabiskt universitet, var det på intet sätt makens avsikt att smäda. Hon säger att hans mål var att göra landet mer öppet och liberalt.

"Ironi och hyckleri"

Ensaf Haidar och de tre barnen har tillbringat åren på flykt. Först Egypten, sedan Libanon, och nu slutligen Kanada där familjen fick asyl i höstas. Hon satt i hemmet och såg på tv efter terrorattacken på Charlie Hebdo hur talespersoner för Saudiarabien kritiserade dem som "hotade yttrandefrihet". Hon säger att hon trots eländet inte kunde låta bli att skratta åt just det uttalandet.

– Ironin och hycklandet i det hela … säger hon till The Globe and Mail.

Men Ensaf Haidar säger att världen efter terrorattacken har fått upp ögonen för problemet med bristande yttrandefrihet på ett nytt sätt. Hela världen har upprörts över hennes mans öde. 18 Nobelpristagare har gått samman och skrivit protestbrev. Världsledare likaså. Hon tackar för stödet från Sverige och säger att hon hoppas att något gott kommer ur den fruktansvärda tragedin.

– Jag ger inte upp förrän Raif är hos oss. Det är svårt, men jag fortsätter att hoppas.

Och om drömmen blir verklighet säger Ensaf Haidar att hon ska stå på flygplatsen i Montreal, ta emot sin make och göra något som är förbjudet i deras hemland:

Ge honom en rejäl kyss på munnen.