Nazistiskt tal överröstades av motdemonstranter

Publicerad 2014-06-28

- Fem motdemonstranter gripna

För första gången någonsin höll nazister tal från Almedalens scen i Visby.

Men talet överröstades av hundratals skrikande motdemonstranter.

– Vi demonstrerar mot fascisterna och nazisterna, säger Dror Feiler (V), som var en av fem som greps och fördes bort av polis efter halva talet.

I nästan en timme höll Svenskarnas partis partiledare tal från Almedalens scen, men partiets spridande av nazistisk rasideologi möttes av stort motstånd på Gotland. Framme vid scenen fick ett fåtal Svp-anhängare se sig överröstade av hundratals motdemonstranter som högljutt buade och skanderade "inga rasister på våra gator" och "nassesvin".

En motdemonstrant i huva försökte ta sig upp på scenen, men stoppades av polis.

Fem demonstranter avhystes av polis, en av dem V-politikern Dror Feiler.

– Vi demonstrerar mot fascisterna och nazisterna. Det är hemskt att polisen givit tillstånd åt nazisterna, sade han innan talet.

Dror Feiler har gripits vid två tidigare demonstrationer under våren, men då demonstrerade han mot Sverigedemokraterna.

En marsch och en mångfaldsdemonstration hölls i anslutning till talet och 17 kyrkor på ön ringde för fara.

– Klockorna ringer även som en hyllning till mångfalden och är en del av den stora manifestationen för mångkultur och mångfald, säger Mats Hermansson, domprost i Visby.

Även S-ledaren Stefan Löfven kritiserar att Svenskarnas Parti har fått tillstånd att tala.

Rörelsen Asylstafetten, som består av flera samverkande organisationer som driver på för en human flyktingpolitik, marscherade från Botaniska till platsen där talet ska hölls.

– Vi har gått från Malmö till Oskarshamn och sedan hit, säger Alireza Ahmadi, kommunikatör för Asylstafetten, till Aftonbladet.

Jubel för fallskärmshoppare

Utanför ringmuren var hundratals människor på plats, sedan Visbybon Thomas Zielinski kallat till en mångfaldsmanifestation. Både Moderaternas partisekreterare Kent Persson och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin deltog.

Operasångaren Rickard Söderberg höll tal och sjöng "Somewhere over the rainbow" under manifestationen. Poeten Emil Jensen läste poesi och en 64 kvadratmeter stor tavla ska målades med handavtryck i olika färger.

– Det är en manifestation för mångfald och medmänsklighet. Det är en reaktion efter EU-valet, och då det stod klart att Svp skulle prata i Almedalen. Vi vill annorlunda. Gotland är ett öppet, demokratiskt samhälle.

Gotlands fallskärmsklubb landade vid manifestationen vid ringmuren och möttes av stort jubel.

Niklas Carlberg, vice ordförande i klubben:

– Vi hoppar för mångfald. Jag personligen och alla i klubben är överens om att det här är en bra grej. Det är viktigt att visa vad vi vill ha för värderingar i samhället och vad vi inte vill ha blir ganska uppenbart. Gotland är en kommun som tar emot ganska mycket flyktingar och ensamkommande flyktingbarn och vi som bor här upplever inte det som något problem, utan tvärtom att det berikar kommunen. Och då är det viktigt att visa att det bara är några få som står för något annat.

Har även torgplats

Carolina Paasikivi, kommenderingschef för polisinsatsen i Almedalen, säger till Aftonbladet:

– Det har förts diskussion på olika håll om lämpligheten i att ge tillstånd, men här gör inte svensk lag skillnad på vilken uppfattning som ska torgföras. Inför lördagen och hela Almedalsveckan har vi förväntningar på opinionsyttringar av olika slag och olika temperatur. Det finns en stark demokratisk kultur av att låta olika opinioner komma till tals. Om någon från någon aktör begår ett brott, hets mot folkgrupp eller störande av allmän sammankomst kommer vi ingripa mot det. Du har ingen amnesti för att du beviljats tillstånd för allmän sammankomst.

Svenskarnas parti har förutom sin manifestation i kväll även tillstånd att hyra torgplats under hela Almedalsveckan. Anita Klingwall ansvarar för upplåtelse av kommunal mark inom Region Gotland. Hon uppger att tillståndet diskuterats.

– Det fungerade bra förra året, och de sökte tillstånd tidigt. Hade de sökt nu hade vi nog sagt nej. Men har vi gett tillstånd är det inte så lätt att ta tillbaka det, säger Klingwall.