Miljardbelopp kan vara borta

Publicerad 2016-10-13

Statsminister Stefan Löfven rasar mot uppgifterna om att pensionspengar försvunnit. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

En skandal skakar det svenska systemet för premiepension.

Uppemot 22 000 sparare kan ha förlorat omkring 1,5 miljarder kronor efter att ha valt eller lurats att välja Maltaregistrerade Falcon Funds på Pensionsmyndighetens öppna fondtorg.

Är du drabbad? Tipsa Aftonbladets
reporter!

Myndigheten har polisanmält bolaget och hävdar att det finns inslag av ekonomisk brottslighet.

– Det är en skandal att det inom ramen för Pensionssystemet finns den här typen av aktörer, det verkar ju vara ren brottslighet, säger statsminister Stefan Löfven.

TT: Är det rimligt att pensionsspararna får stå för risken själva?

– Enligt uppgift så har man ju fått tillbaka en del av pengarna, inte allt men litet av pengarna. Och så har man polisanmält det, så vi får se hur den processen slutar, säger Löfven.

Finansmarknadsminister Per Bolund säger att han är "oerhört upprörd."

– Det är en händelse som inte ska hända, säger han.

Bolund konstaterar, som Pensionsmyndigheten, att det är den enskilde spararen som står för risken när det gäller att välja fonder. Staten träder inte in vid förluster, någon insättningsgaranti finns inte.

Se över regler

– Men självklart ska man inte behöva vara orolig för att bli utsatt för svindlare eller olaglig verksamhet. Vi måste fundera över om reglerna räcker till eller om vi behöver förändra dem, säger Bolund.

Samtidigt försvarar han systemet med premiepension, där de som vill kan välja i vilka fonder de ska placera en liten del av sin intjänade premiepension.

De flesta av spararna som har sin premiepension hos Falcon Funds har, enligt Pensionsmyndigheten, hela sitt innehav där. En stor del av deras premiepensionskapital kan därmed vara utraderat.

– Det är en mycket allvarlig situation om Falcon inte tar något ansvar, säger myndighetens chefsjurist Mikael Westberg.

Stoppade insättningar

Pensionsmyndigheten har tagit tillbaka 650 miljoner av 2,4 miljarder från det Maltabaserade bolaget, med hjälp av den maltesiska finansinspektionen. Men de återstående, bokförda tillgångarna i bolaget är av högst oklart värde, om de ens finns.

– Det är osäkert hur mycket vi kan få tillbaka eftersom det finns anledning att tro att det ligger brottslig verksamhet bakom. Det är allvarligt för pensionsspararna som berörs, för det svenska pensionssystemet och för Pensionsmyndigheten, säger myndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm.

I februari stoppade myndigheten insättningar i bolagets fonder. Det skedde efter misstankar om att tusentals pensionssparares bank-id kapats för att göra otillåtna fondbyten inom premiepensionssystemet.

– Vi har agerat så snart vi upptäckte att allt inte stod rätt till, säger Mikael Westberg.

Helt nya problem

Han hävdar att det inträffade är unikt och visar på helt nya problem med utländska fonder i premiepensionssystemet.

– Det visar att ett fondbolag som väljer att inte följa reglerna kan orsaka stor skada för pensionsspararna.

Med tanke på det som skett ifrågasätter myndigheten om svenska premiepensionssparare i framtiden alls ska kunna välja att placera premiepensionen i utländska fonder. Det finns omkring 850 fonder att välja mellan på myndighetens öppna fondtorg, många av dem utländska.

TT