Fika ger flyktingar svenska vänner

Uppdaterad 2016-02-26 | Publicerad 2016-02-18

Abdullah Miri och Martina Hertzén blev vänner genom Kompisbyrån.

Som nyanländ i Sverige är det inte alltid lätt att komma in i samhället och få nya vänner. Men tack vare organisationen Kompisbyrån har Abdullah lärt känna Martina.

”Man behöver ha ett jobb och någonstans att bo – men man behöver också vänner”.

– Det är inte lätt att få nya vänner.

Abdullah Miri sitter vid ett cafébord tillsammans med Martina Hertzén. För drygt två år sedan kom han till Sverige från Syrien och försökte direkt att hitta sätt att lära känna nya personer på. Men det gick långsamt.

– Vänner är viktiga. Då kan man börja lära sig mer om Sverige, om kulturen – allt! Jag försökte söka runt efter olika grupper där man kunde mötas men så tipsade en vän till mig om Kompisbyrån, berättar han.

Matchat folk från 80 länder

Kompisbyrån är en ideell organisation som matchar ihop nyanlända och etablerade svenskar på fikaträffar. Hittills har över 2 000 matchningar skett med människor från 79 länder.

Martina säger att det för henne, som jobbar heltid och har mycket planerat på fritiden, var ett lättsamt sätt att få nya vänner och dra sitt strå till integrationsstacken.

– Det behöver inte vara svårt. Vi ses och fikar när vi kan, vi har inget bestämt schema och hinner man inte så är det okej. Och skulle det inte kännas som en bra matchning vid första mötet så behöver man inte ses igen – ska man lägga sin fritid på något så behöver det göras helhjärtat, säger hon.

"Känner mig som en del av samhället"

Innan Abdullah kom till Sverige arbetade han på bank och för FN i Syrien. Under förra våren fick han så praktik på en bank i Stockholm och nu har han fått fast jobb och pratar nästan flytande svenska.

– Det är helt toppen! Jag känner mig äntligen som en del av samhället och inte som att jag sitter vid sidan av och undrar vad som pågår där borta.

Utöver sitt jobb arbetar Abdullah även med att hjälpa andra nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

– Egentligen är det sorgligt för jag känner en stor skuld till Sverige för att jag får vara här. Att jag måste betala tillbaka. Så jag gör allt jag kan och förhoppningsvis kan jag hjälpa någon.

"Man behöver vänner"

Han säger dock att fikaträffarna med Martina har hjälpt honom på många sätt.

– Om det är något jag inte förstår nu så kan jag fråga henne. Det skapar en stor trygghet i tillvaron. Man behöver ha ett jobb och någonstans att bo – men man behöver också vänner.

För Martina har mötet med Abdullah fått henne att lämna sin vardagsbubbla.

– När jag tittar på min vänkrets så är det människor som är lika mig: vi har samma utbildning eller samma jobb. Och det blir ju lätt så! Men att få träffa Abdullah har gjort att jag kommit ur den bubblan och lärt känna en helt annan typ av person med en annan bakgrund.

Följ ämnen i artikeln