”Det behövs vatten, mat och tak över huvudet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-19

Röda korsets Nina Paulsen om katastrofläget i Bangladesh

Lever i bråten I byn Boroitola sitter två kvinnor med sina barn vid en lokal butik som förstördes i samband med tyfonen. Behovet av att få hjälp med rent vatten, mat och tak över huvudet är stort.

Röda korset arbetar nu med att hjälpa drabbade människor i Bangladesh.

Nina Paulsen, Samordnare för Röda korsets stöd för Sydasien, berättar att Röda korset behöver all hjälp de kan få.

– I går var minst 2 000 döda och 27 miljoner människor i 25 distrikt var berörda. Men de där siffrorna går upp hela tiden, säger hon till aftonbladet.se.

Nina Paulsen vid Röda Korset menar att det behövs mer hjälp till de drabbade områdena i Bangladesh.

Trots att katastrofen har drabbat Bangladesh och tagit många människors liv, verkar det enligt Nina Paulsen inte vara lika allvarligt som när landet 1991 drabbades av en supercyklon som dödade 140 000 människor. De senaste uppgifterna på måndagseftermiddagen talar om 3 100 döda hittills.

Enligt henne kan cyklonskydden vara förklaringen till att fler liv har kunnat räddas.

– Det är helt klart delvis på grund av cyklonvarningen som färre människor har dött nu, säger hon.

Tre komponenter

Varningssystemet består av tre viktiga komponenter: Cyklonskydden, ett radiossystemet och 43 000 volontärer.

Nina Paulsen besökte senast i våras cyklonskydden i Bangladesh.

– Det är som ett hus i flera våningar. Botten står på betongpelare, sedan är det en trappa upp till första och andra våningen. Den andra våningen är som ett tak.

Cyklonskydden är byggnader som till vardags också kan användas som skolor. Men när översvämningen kommer i samband med tyfonen, rinner vattnet mellan pelarna och människor kan lätt ta sig upp till högre plan via trapporna.

Via radiosystemet kan operatörerna som står i kontakt med meteorologer snabbt varna om en cyklon väntas och då kopplas frivilligarbetarna in.

– De tar sig runt till fots, med cykel eller moppe och varnar människor genom att ropa i megafoner. Det är ett system som fungerar väl och som folk förstår och följer.

Tak över huvudet

Även om många liv har kunnat räddas via cyklonvarningen, behövs det stora hjälpinsatser i Bangladesh, enligt Nina Paulsen.

– Siffrorna kommer att gå upp för man har inte överblick över situationen. Man får ta sig fram med helikopter och nu gör man behovsanalyser för att se vilka områden som är värst drabbade.

Vad gör ni nu för att hjälpa Bangladesh?

– I fredags skickades en preliminär appell ut med 24 miljoner svenska kronor för att stödja 235 000 människor under 9 månader. Den appellen kommer förmodligen revideras uppåt i veckan.

Vilken typ av insatser behövs?

– Search and rescue såklart och man kommer behöva jobba med vattenreningstabletter för vatten ett stort problem. Sedan behöver folk tak över huvudet, medicin och mat. Skörden förstördes ju nu också och människor kommer behöva utsäde för att klara nästa skörd. Många kreatur har dött också så det är enorma skador, en katastrof.

Du har varit i Bangladesh, hur skulle du beskriva landet?

– Jag har varit där flera gånger tidigare och då besökt de kastastrofdrabbade områdena. Själva landet är väldigt fattigt. Det är betydligt mer befolkat än i Sverige, det bor 130 miljoner på en tredjedel av Sveriges yta.

Enligt Nina Paulsen finns det två starka skäl till att de fattigaste människorna bor i de drabbade kustområdena.

– De fattigaste människorna bor ofta längs kustområdena. De är bönder eller dagarbetare och brukar jorden med enkla medel för hand. De bor i kustområdena, dels för att det är katastrofutsatta områden där mer välbärgade människor inte vill bo, men också för att stora floder har sina utlopp där. Det medför slam som gör marken väldigt bördig.