De bakar för munkarna i Burma

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-28

Lina och Lena Landström säljer munkbakelser och klär sig i rött

Lina och Lena Landström bakar för Burmas munkar.

Lina och Lena Landström i Ulricehamn bakar för Burmas folk.

Adam Crona från Helsingborg klär sitt skyltfönster i rött.

– Det känns bra att göra något, säger Lina Landström till aftonbladet.se.

Adam Cronas skyltfönster lyser rött i dag.

Aftonbladet.se färgar sajten röd i dag och vi uppmanar våra läsare att delta i den röda protesten mot militärregimen i Burma. Två som har hörsammat är mamma och dotter Landström i Ulricehamn.

När de kom till konditoriet och bageriet klockan fyra i morse var de, tillsammans med Lena Landströms syster Maria Holmström, alla klädda i röda tröjor.

– Vi har sett om händelserna i Burma och läst i aftonbladet om att folk uppmanas att bära rött, säger Lina Landström.

Och den klassiska Napoleonbakelsen med sin röda glasyr har för dagen döpts om till ”munkbakelse.” Nu säljs de till stöd för munkarna i Burma.

– Vi har bara fått positiva reaktioner, säger Lina Landström.

Varför gör ni det här?

– Det känns bra att göra något. Det är ju så långt borta men vi vill visa att vi tänker på dem och tala om att det är fel det som händer.

I Helsingborg lyser sedan i morse Adam Cronas skyltfönster helt i rött. Hans fru är från Burma och det här är hans sätt att visa sitt stöd.

– Jag försöker skapa uppmärksamhet för att alla ska se vad som händer där. Nu utmanar jag alla andra klädaffärer att göra samma sak, säger han till aftonbladet.se.

Han funderar på att skänka en del av dagskassan till Svenska Burmakommittén.

Även på godsmottagningen på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås, visade man i dag sitt stöd för frihetskampen i Burma.

Samtliga anställda klädde sig i rött.

– Vi har enbart fått positiva reaktioner och alla anställda ställer upp på det här, säger Jörgen Sjöberg på godsmottagningen.

Varför gör ni det här?

– Vi vill belysa orättvisorna. Det är hemskt att det finns länder som inte har demokrati, vi borde kämpa mer för att hjälpa dessa länder.