Minst 35 uppges ha dödats

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-28

Antalet dödsoffer befaras stiga

Ett 30-tal människor har dödats bara idag.

Hur många som omkommit i oroligheterna hittills är inte känt och värst drabbas den som bär kamera.

– Militären håller gatorna i ett järngrepp, säger UD:s utsända Liselott Agerlid till aftonbladet.se.

Det rapporteras om minst 35 döda hittills bara under fredagens oroligheter och antalet omkomna befaras stiga.

Uppgiften kommer från förste ambassadsekreteraren Liselott Agerlid, som skickats från svenska ambassaden i Bankok till Rangoon för att observera läget.

Under fredagen blev det allt svårare att få kontakt med personer i Burma via telefon och alla internetlinjer uppges ligga nere, i ett försök att strypa den flod av vittnesmål i form av bilder, filmer och annan information som strömmat ut med hjälp av internetburen it-teknik.

Slår ner mot kameror

Landets största internetleverantör, Myanmar Info-Tech, beläget vid universitetet i Rangoon, fick under fredagen påhälsning av militär. Flera lastbilar körde upp vid företagets lokaler och genomförde en razzia och stängde ner nätet, uppger sajten Burma net.

Vittnen beskriver fruktansvärda scener från centrala Rangoon idag fredag.

– Minst två träffades av gevärskulorna när militären öppnade eld. Dussintals andra greps, bakbands och misshandlades, säger ett ögonvittne till nyhetssajten Burma net.

– Folk gömde sig överallt. Militären sprang efter dem, in i hus, och man fokuserade på folk med kameror. När nån greps skrek militären "Är det du som skickar ut bilder?" medan de slog.

Sent på fredagskvällen kom bilderna på offren, via oppositionens organisataion Democratic Voice of Burma, lokaliserad i Oslo. Bilderna visar blodiga kroppar, massakrerade, med kulhål och skador efter misshandel. Kvar på gatorna när militären öppnade eld blev sandalerna från de många som flydde för sina liv.

Hur många som gripits och förts bort är oklart och massaresteringarna väntades fortsätta natten mot lördag.

FN:s särskilda sändebud Ibrahim Gambari skickades på fredagen till Burma för att försöka stoppa ett värre blodbad.

Kroppar på gatorna

Enligt en källa som varit i kontakt med svenska UD har man sett minst 35 livlösa kroppar på gatorna i Rangoon efter fredagens demonstrationer.

– Vi bedömer källan som trovärdig. Personen såg 35 livlösa kroppar ligga prydligt uppradade, säger Liselott Agerlid till Svenska Dagbladets nätupplaga sent på fredag eftermiddag.

Mot bakgrund av nya uppgifter bedömer hon också att betydligt fler än de nio som tidigare rapporterats om dog igår torsdag, då militär sköt rakt in i folkmassan i Rangoon. Uppgifter talar om "många gånger fler" döda.

– Vi har obekräftade uppgifter som talar om många gånger fler döda än så. Vi talade igår kväll (torsdag) med människor innan utegångsförbudet trädde ikraft och vi har från flera källor uppgifter om att det handlar om åtskilligt fler döda än de tio som officiellt dödats, säger Bob Davis, Australiens ambassadör i Burma.

Fredagen började med bara ett hundratal demonstranter på gatorna i Rangoon, landets största stad. Mot eftermiddagen lokal tid, hade ett hundratals demonstranter tagit sig ut för att protestera. Senare växte antalet till flera tusen, enligt uppgifter till olika nyhetsbyråer. Polisen svarade med att spärra av stora områden i stadens centrum. I kvarter efter kvarter satte de upp barrikader av taggtråd och träplank.

Enligt Reuters har soldater avlossat skott mot demonstranterna. Det ska också ha förekommit misshandel. Inga munkar syns längre till på gatorna. Munkarna tvingas stanna i klostren och de som demonstrera är främst civila.

– Ett stort antal militärfordon patrullerar gatorna. Vi har också fått oroande rapporter om omärkta lastbilar som kör iväg med människor från gatorna. Men trots det finns det en känsla av att något kommer hända senare under dagen, säger Liselotte Agerlid, svenskt ambassadråd på plats i Rangoon.

Våldsamma räder

Den svenska UD-personalen i Burma har också fått rapporter om våldsamma räder mot tempel och bostäder under natten.

– Enligt våra uppgifter ska flera räder ha genomförts för att fängsla munkar och ledande aktivister, säger Liselotte Agerlid.

Samtidigt som militären med våld håller borta demonstranterna från gatorna varnar burmesiska statsmedier invånarna för utländska journalister. De burmesiska medierna hävdar att de utländska medierna är fulla av lögner och att det är demonstranterna som hetsar till våld.

– Det är fullständigt vansinnigt. Demonstranterna har ingen chans mot de tungt beväpnade militärerna, säger Liselott Agerlid.

På fredagsförmiddagen kom också rapporter om att internetuppkopplingen i Burma ligger nere. Enligt myndigheterna beror det på att en undervattenskabel är skadad.

Även normalt är Burmas internettjänst strängt kontrollerad och tillgänglig endast då och då, uppger TT. Enligt AFP ska även flera tidningar tvingats att stänga.