Få kommuner tar emot flyktingbarn

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-21

Migrationsverket vädjar förgäves

Situationen för de ensamkommande flyktingbarnen ser ut att vara säkrad. Efter Migrationsverkets vädjan om fler platser är årets behov uppfyllda.

Men få skånska kommuner hjälper till.

Just nu väntar 86 ensamma flyktingbarn i Malmö på att få ett hem. I Malmö, som är en av fyra ankomstkommuner, har de just nu tillfälligt boende i väntan på en fast placering.

I våras var situationen katastrofal på de tillfälliga boendena och flera barn fick vänta upp till ett halvår i Malmö innan de slussades vidare.

– Det största problemet är att de inte kan rota sig och sätta i gång med integrationsprocessen så länge deras boende bara är tillfälligt, säger Andreas Palmqvist, enhetschef på boendet Duvan i Malmö.

"För jäkligt"

Men nu ser det ut som om situationen tillfälligt är bättre för barnen. Fler platser har kommit till efter att Migrationsverket gått ut och efterlyst hjälp från kommunerna.

Dessutom har den ekonomiska ersättningen för varje barn höjts. Men trots det har bara sex kommuner i Skåne hörsammat Migrationsverkets vädjan.

– Det är för jäkligt rent ut sagt. Alla borde vara med och hjälpa till. De här barnen förtjänar en bättre start i Sverige än vad de får i dag, säger Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Över tusen barn väntas

Under 2007 väntas sammanlagt 1 200 ensamma barn komma till Sverige.

Enligt en ny rapport från Migrationsverket verkar det akuta behovet av platser för de ensamkommande barnen vara löst för i år – men om antalet flyktingar blir större än förväntat kan återigen fler platser behövas.

– Vi gör prognoser över tillströmningen men de kan förändras snabbt, säger Pia Fast på Migrationverket.