Vårdaren: Jag gjorde som jag blev beordrad

Uppdaterad 2017-11-21 | Publicerad 2017-11-20

Det har gått drygt två år sedan Emma anmälde skötaren på den psykiatriska avdelningen för sexövergrepp.

Idag satt de ansikte mot ansikte i rättssalen.

Vårdarens försvar: Han följde bara order från en sjuksköterska.

– Han gjorde som han blev tillsagd helt enkelt, säger mannens advokat Gustav Ljungström.

Den tidigare vårdaren på den psykiatriska kliniken fördes in i rättssalen i handbojor. Han är misstänkt för sexuella övergrepp mot fyra unga kvinnor. En av dem är Emma som Aftonbladet berättade om i minidokumentären Tvångsvårdad av en sexualförbrytare. Mannen har tidigare nekat till alla anklagelser, men gjorde vissa erkännanden efter att han konfronterats med fotobevisning i två fall.

Han nekar dock fortfarande till att ha utsatt Emma för övergrepp i samband med två visitationer. I förhör berättar han att ”han blev beordrad att utföra visitationen på egen hand”, något som går emot vårdens riktlinjer.

– Jag tror inte att han minns vem som bad honom göra det exakt. Det var en situation på S:t Göran vid den här tidpunkten där det var personalbrist och då blev det så att han gjorde visitationen ensam, säger mannens advokat Gustav Ljungström.

Hur ser din klient på att det går emot riktlinjerna?

– Vi har inte diskuterat det närmare utan han var en anställd på en ganska låg nivå och gjorde som han blev tillsagd helt enkelt.

Utstuderat tillvägagångssätt

Kammaråklagare Christina Voigt beskriver mannens tillvägagångssätt som utstuderat. Vid de misstänkta övergreppen har han jobbat som vårdare på S:t Görans sjukhus, utgett sig för att vara polis samt kontaktat en kvinna han mött i sitt arbete som dörrvakt.

– Han har verkligen försatt de här flickorna i en väldigt utsatt belägenhet. De har trott på honom och anpassat sig efter det han påstått sig ha rätt till att göra, säger Christina Voigt.

De målsägande är unga kvinnor, den yngsta bara 13 år. Enligt deras biträde Negin Amirekhtiar har alla drabbats hårt av händelserna.

– Samtliga målsäganden mår självklart oerhört dåligt, det har varit ett stort trauma för dem men det blir en form av upprättelse att få komma hit och berätta sin version, säger Negin Amirekhtiar.

Emma säger att det var svårt att sitta mitt emot mannen och vittna.

– Det kändes fruktansvärt och minnen kom tillbaka när jag såg honom, säger Emma efter sitt vittnesmål.

”Vill ha offentlig ursäkt”

Emma säger att hon, oavsett hur det går i rättegången, önskar en offentlig ursäkt från S:t Görans sjukhus och från staten.

– Jag vill ha en förklaring och ursäkt för hur polis och åklagare kunnat lägga ner mitt ärende två gånger. Först när Aftonbladet granskade fallet vidtog de utredningsåtgärder. Och från S:t Göran vill jag ha en ursäkt och förklaring till hur det här kunde ske när jag var under tvångsvård och skulle vara skyddad.

Efter händelsen försökte hon flera gånger få sjukhuset att bistå henne i polisanmälan. I vittnesmål säger flera ur personalen på sjukhuset att de uppmärksammat hennes larm och att någon borde polisanmäla. Men det gjordes aldrig.

– Om de hade talat med polisen hade det här kanske kunnat gå till rättegång redan för två år sedan, säger Emma.

Även målsägandebiträde Negin Amirekhtiar är kritisk till hur Emmas fall tidigare hanterats av polisen. Bland annat att Emma inte tilldelades något målsägandebiträde.

– Det ska inte vara på så sätt att media ska behöva kopplas in för att en förundersökning ska bedrivas och utredningsåtgärder vidtas, säger Negin Amirekhtiar.

Rättegången mot den tidigare vårdaren pågår fram till den 1 december. Efter Emmas vittnesmål fick han lämna sin tillsvidaretjänst inom psykiatrin på S:t Görans sjukhus.