Här räddas hunden Svante – efter 35 timmar under jord

Publicerad 2015-09-17

Husse: Jag blev rörd över hur många som hjälpt till

Smålandsstövaren Svante och hans husse Robert Jonsson är jaktkompisar. I söndags var det dock på väg att gå riktigt snett när hunden följde efter en räv ned i ett gryt, skriver NWT.se.

– Utan all hjälp hade det inte fungerat, då hade jag nog grävt fortfarande, säger Robert Jonsson till Aftonbladet.

Robert Jonsson älskar att vara ute och jaga tillsammans med jaktkompisen, hunden Svante. Senast, när de var ute på jakt utanför Filipstad, var det dock nära att sluta illa, enligt NWT.se.

Smålandsstövaren Svante jagade efter en räv och verkar ha följt efter den ner i grytet. Efter ett tag upptäckte Robert att hunden satt fast.

– Förmodligen har någon sten ramlat in och ställt sig för öppningen så att han inte kom ut, säger han.

Tvingades lämna honom över natten

Robert ringde flera vänner och bekanta, sedan började de tillsammans plocka bort sten för sten för att försöka få ut Svante. Till slut blev det dock för mörkt för att fortsätta – de var tvungna att avbryta.

– Det var hemskt. Det var inte lätt att somna, det var tur att man hållit på och brutit sten hela dagen så att man var trött i kroppen.

Efter ett par timmars sömn, när det ljusnade vid sextiden på måndagsmorgonen, var han tillbaka vid berget. Direkt hörde han hur hunden Svante gnydde där inne. Robert skrev ett inlägg på Facebook och bad om hjälp. Resultatet var makalöst. Människor ställde upp, både med maskiner och ren armstyrka.

– Telefonen ringde hela dagen egentligen från folk som ville hjälpa till. När vi var som flest var vi nog ett tjugotal som hjälpte till, säger Robert och fortsätter:

– Det var helt otroligt. I samma veva som jag var stressad och orolig var jag rörd över hur mycket folk som ställde upp.

”Gett sig fan på att få ut honom”

Vid 21-tiden på måndagen, efter 35 timmar, fick Robert loss en lite större sten. Svante fick syn på sin husse och fick huvudet och bröstkorgen genom hålet. Sedan var det bara att dra ut hunden. Robert blev rörd, dels över att få återse sin vän, men också över att alla varit så villiga att hjälpa till.

– Alla hade gett sig fan på att hunden skulle ut ur berget.

Nu, tre dagar efter att dramat fick sitt lyckliga slut, är det mesta som vanligt i hemmet utanför Filipstad.

– Nu är Svante sugen på nästa jakt, säger Robert.

Följ ämnen i artikeln