Trafikforskaren: ”Har aldrig sett något liknande”

Uppdaterad 2015-11-10 | Publicerad 2015-11-06

Det utbröt tumult i samband med basketmatchen mellan AIK och Hammarby i kväll.

Under bråket började en polisbuss jaga människor, något som fångades på film.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Jörgen Lundälv, trafikforskare.

Jörgen Lundälv.

Det blev bråkigt under seriematchen i division två mellan AIK och Hammarby i kväll. Fem personer har blivit omhändertagna enligt polislagens paragraf 13.

Under bråket började en polisbuss jaga människor på platsen.

Händelsen fångades på film av flera som var där och fick snabbt spridning på sociala medier.

”Väldigt stora risker”

Jörgen Lundälv är docent i trafikmedicin vid Umeå universitet. Sedan 2002 har han särskilt ägnat sig åt olyckor med uttryckningsfordon. Efter att ha sett filmen från basketmatchen säger han till Aftonbladet att han ”aldrig sett något liknande”.

– Det här verkar vara förenat med väldigt stora risker. Det hade ju kunnat finnas barn eller personer med funktionshinder på platsen. Polisbussen hade inte särskilt hög fart men i förhållande till fotgängarna hade den det, säger han.

”Taktik för att skingra grupper”

Ett vittne på platsen säger till Aftonbladet ett en kvinnlig polis på platsen sa att det ”var en taktik för att skingra grupper”.

Jörgen Lundälv påpekar att han bara kan kommentera händelsen utifrån ett trafiksäkerhetsperspektiv. Han kan inte kommentera polisens taktik men han ser faror med polisens beteende.

– Jag pratar inte om polistaktiken, men hur vet de att det inte finns några barn eller funktionsnedsatta där? Det är den kritiska frågan. Vad är det värsta som kan hända? En person som har svårt att röra sig blir ju väldigt utsatt, säger han.

Enligt vittnen på plats ska personer ha varit väldigt nära att bli påkörda. I en sekvens av filmen ser man hur polisbussen i novembermörkret kör ut över en gräsmatta.

– Det skulle kunnat varit halt. Någon fotgängare hade kunnat halka i gräset och hamna under bussen, säger Jörgen Lundälv.

Följ ämnen i artikeln