Löfven på plats hos exklusiv maktklubb

Publicerad 2016-01-20

DAVOS. Återigen är det dags för de rikaste, mäktigaste och mest kända att bege sig till en liten schweizisk alpby.

I dag inleds World Economic Forum i Davos där 2 500 deltagare ska göra sitt för att lösa världsproblemen – bland dem John Kerry, Leonardo DiCaprio, Kevin Spacey, Ban Ki-moon och Bill Gates.

Från Sverige deltar bland annat statsminister Stefan Löfven (S) och ex-finansministern Anders Borg (M).

World Economic Forum har kallats för "världens exklusivaste mingelklubb". Sedan tidigt 1970-tal arrangeras konferensen i den schweizisk alpbyn Davos – och det är fullt med högdjur på gästlistan.

I dag inleds den fyra dagar långa samlingen, som arrangeras av en stiftelse, där många av världens rikaste och mäktigaste personer deltar för möten, diskussioner, seminarier och fester.

Gästerna består till stor del av gräddan av världens politiker och näringslivspersonligheter kryddat med flera kända Hollywood-kändisar och kungligheter. Bland de 2 500 deltagarna finns mer än 40 stats- och regeringschefer.

Årets tema är ”Mastering the Fourth Industrial Revolution” och enligt planerna ska allt från säkerhet, klimatet, jobb och tillväxt diskuteras. Bland deltagarna finns bland andra USA:s utrikesminister John Kerry, landets vicepresident Joe Biden, Storbritanniens premiärminister David Cameron, Sydafrikas president Jacob Zuma och Microsoft-grundaren Bill Gates.

Förra året deltog Harry Potter-stjärnan Emma Watsson i en uppmärksammad jämställdhetskampanj, i år är skådespelarna Kevin Spacey och Leonardo DiCaprio på plats i Davos.

Löfven på plats

Från svenskt håll åker bland annat statsminister Stefan Löfven (S) till Davis. Han ska delta i flera paneler och bland annat ha enskilda möten med IMF-chefen Chritsine Lagarde, Världsbankens chef Jim Kim och OECD:s chef Angel Gurría.

– Jag tycker att det är viktigt att medverka eftersom det är en mötesplats där frågor om hur vi skapar jobb och tillväxt avhandlas av representanter från olika delar av samhället – både näringsliv, civilsamhälle och politik, säger Löfven.

Han trycker också på att det behövs mer samarbete mellan dessa delar i samhället.

– Detta för att bygga samhället starkt. Utöver de tillväxtorienterade frågor som vanligtvis diskuteras i Davos, så kommer i år också flyktingfrågan att stå i fokus. Jag kommer att tala på ett seminarium om vägen från migration till integration, med budskapet att jobb och utbildning är den helt avgörande nyckeln för att lyckas med detta. De stora utmaningar vi möter nu kan bara vändas till möjligheter om vi möter dem tillsammans och om alla tar sitt ansvar.

LO:s ordförande i Davos

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är på plats i Davos. Han säger att World Economic Forum är ett utmärkt tillfälle att lyfta fackliga frågor.

– Jag märkte redan första året jag var där att man har en enorm möjlighet att påverka. Den stora frågan för vår del är att driva lönefrågan och vi har bland annat tagit upp arbetsförhållandena i Qatar, säger Thorwaldsson.

LO:s ordförande säger också att World Economic Forum hjälper fackliga ledare att få till möten med högdjur.

– Vi har varje år träffat IMF-chefen Christine Lagarde och cheferna för OECD och ILO. Vi får chansen att på några dagar träffa och klara av sådant som skulle ta månader för oss att göra annars.

Thorwaldsson är inbjuden att prata både om arbetsmarknad och jämställdhet.

– Där har Sverige mycket att bidra med. Men jag ska också prata om hur Sverige kan ha så bra löneutveckling också för vanliga arbetare, medan man i många andra länder inte haft någon löneökning alls på 30-40 år. Det går att ha höga löner och stark konkurrenskraft.

På onsdag morgon deltar Thorwaldsson i samma seminarium som Stefan Löfven, om "new global deal", ett initiativ från statsministern om globalt handslag mellan arbetsgivare och arbetstagare där bland annat bättre villkor för arbetstagare över hela världen ingår.

– Både OECD och ILO är intresserade av att vara en del av det, säger Thorwaldsson.

Följ ämnen i artikeln