Här är de 10 sista vittnena i Lisa Holm-rättegången

Publicerad 2015-11-02

Tio vittnesmål återstår – sedan är rättegången kring mordet på Lisa Holm nästan över.

Både experter och andra vittnen kommer under måndagen lämna sina utsagor, däribland sexualbrottsforskaren Niklas Långström.

På tisdag avslutas allt med pläderingar.

Rättegången i Skaraborgs tingsrätt närmar sig sitt slut.

Bara två dagar återstår innan domstolen har fått höra båda sidors inlägg och de kan meddela när de avser att lämna dom.

Men först ska en rad nya vittnen få avlägga vittnesed och frågas ut av både åklagare och försvar. Bland de vittnen som hörs under måndagen finns två män ur Missing People som fredagen 12 juni mötte den åtalade 35-åringen vid Martorps gård.

”Fått felkänsla”

Meningarna har gått isär för hur 35-åringen ska ha bemött männen. Åklagaren hävdar att han varit avigt inställd och försökt mota bort dem, medan försvaret hävdar att han bara varit allmänt nyfiken.

35-åringen själv uppgav i onsdags att han inte alls varit hotfull.

I polisförhöret med en av männen uppges vittnet ha upplevt 35-åringens agerande som konstigt.

– Jag får definitivt en felkänsla, säger han i polisförhöret.

Ett annat som ska höras hade själv sökt igenom den så kallade byssjan, den mindre byggnad, där Lisa Holms kropp hittades i ett skåp.

Experter vittnar

Måndagen kommer att avslutas med att en rad expertvittnen hörs.

En av experterna som ska höras är Mikael Schönhoff vid polisens gärningsmannaprofilgrupp. Efter ett besök vid Kinnekulle hade gruppen tidigare i höstas lämnat följande utlåtande kring fallet:

• GMPs uppfattning är att det med största sannolikhet är en gärningsman som har någon form av koppling till området Blomberg/Källby. Detta stöds bl.a. av de fynd som gjorts av Lisa Holms personliga tillhörigheter längs en liten lokal traktorväg. En person som inte är bekant med området hittar inte denna väg.

• Vidare gör vi bedömningen, med stöd av de fynd som gjorts i ladan och att risken är stor att Lisa Holm är bragd om livet att en gärningsman som är obekant med området och inte kan kopplas till ladan inte skulle riskera att transportera bort en kropp från platsen.

• Det avföringsfynd som gjorts i ladan skulle kunna kopplas till en gärningsman då vissa gärningsmän i samband med genomförande av ett brott får ett sådant adrenalinpåslag att de måste tömma tarmen.

Rättegången kommer sedan att avslutas på tisdagen då båda sidor kommer att få hålla sina slutanföranden, där de ges möjligheten att avlutningsvis få plädera för sin sak.

Läs mer – få hela bilden av rättegången

VI RAPPORTERAR LIVE: Rättegångens sista dag

FRUNS VÄNDNING I DAG: Ändrade sig – och vittnade

HON HITTADE KROPPEN: ”Jag kände genast att något var fel”

EXPERTEN: ”Förövaren iscensatte en fantasi”

OISÍN CANTWELL: Så var fjärde rättegångsdagen

PAPPAN: ”Jag glömmer aldrig hans blick”

LEIF SILBERSKY: Bevisen – det talar för och emot 35-åringen

TIDSLINJE: Detta har hänt – försvinnandet, spåren, gripandet

Följ ämnen i artikeln