Krossad av bussen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-01

Vittnen: 23- åriga kvinnan knuffades av två ungdomar

DÖDADES Kvinnan kom gående på Stora Södergatan i Lund när hon kom i bråk med ett gäng ungdomar.

LUND. Den 23-åriga kvinnan knuffades ut precis framför bussen.

Och krossades till döds.

I natt anhölls två misstänkta gärningsmän.

Några minuter efter 14 i går kom kvinnan gående på Stora Södergatan i Lund. Där, i höjd med Katedralskolan, blev hon överkörd.

Hon dog direkt

Den 23-åriga kvinnan, som enligt polisen är skriven på en ort utanför Skåne, krossades under bussen och dog omedelbart.

Strax före klockan 19 kom två män, hemmahörande i Stockholm till polisstationen och anmälde sig själva, men då var polisen dem redan på spåren.

Männen, 26 och 28 år gamla, förhördes av länskriminalens utredare i flera timmar och anhölls i natt av jouråklagaren, misstänkta för grovt vållande till annans död.

Ett 10-tal personer blev vittnen till händelsen. De har uppgett att de båda männen var kraftIgt berusade och knuffade en mötande man som i sin tur föll på kvinnan.

– Det tycks ha varit en omdömeslös handling till följd av hög alkoholkonsumtion, säger Jakob Linton som inledningsvis var förundersökningsledare i ärendet.

Polisen försöker nu att komma i kontakt med den man som ska ha blivit knuffad mot kvinnan.

– Vi vet i nuläget inte vem den personen är, säger Jakob Linton till aftonbladet.se.

De två misstänkta personerna har hörts under natten, men polisen kunde på lördagsmorgonen inte säga hur de ställer sig till anklagelserna. De kommer att förhöras på nytt i dag.

Elever på klassresa

I bussen färdades 32 avgångselever från gymnasieskolan Spykens estetiska program. De hade precis blivit upphämtade vid Lunds central och var på väg på klassresa till Prag i privat regi.

Flera av ungdomarna såg hur kvinnan knuffades ut i gatan.

– De som satt längst fram såg vad som hände. Det var två killar som knuffade henne och sedan sprang därifrån, säger Caroline Schouenborg, 18.

Hon och de andra eleverna togs till Katedralskolans gymnastiksal där de förhördes av polisen och pratade med en kurator. Många chockades svårt och grät öppet under räddningsarbetet.

Bytte chaufför

Efter krissamtalen, och byte av busschaufför, fortsatte resan som planerat.

– Vi pratade ganska länge i gympasalen. Alla valde att fortsätta klassresan, nu försöker vi bara koncentrera oss på den.

Caroline Schouenborg satt långt bak i bussen och såg själv inte vad som hände.

– Vi kände bara hur det guppade till. Ingen förstod varför vi stannade. Sedan kom det en massa folk och poliser och då förstod vi.

En förbipasserande militär försökte ge 23-åringen första hjälpen. Det var lönlöst.

Tipsa |
Aftonbladet