Rahman kan få dödsstraff

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-04

Fick besök av svenska ambassaden

GOPALGANJ. Brotten Joy Rahman anklagas för är så pass allvarliga att han riskerar dödsstraff.

I dag besökte svenska ambassaden honom i fängelset.

– Intrycket var att han efter omständigheterna mår väl, trots att det är en påfrestande situation, säger Christina Weibull vid UD:s presstjänst till aftonbladet.se.

Det var en tjänsteman vid svenska ambassaden som på fredagsförmiddagen lokal tid fick träffa Joy Rahman.

– Syftet med den här typen av besök är att bevaka personens rättigheter. Det är något som UD alltid gör när en svensk frihetsberövas utomlands. I Joy Rahmans fall vet vi nu att han har fått en försvarare, säger Christina Weibull.

Förlängd häktning

I går hölls en förhandling i tingshuset i Gopalganj i Bangladesh. Joy Rahman, 59, hade genom sin advokat Morad Hossin begärt att få släppas fri mot borgen.

Men domaren avslog hans begäran och förlängde häktningen med en vecka. Fallet är mycket känsligt i Gopalganj. Polisen och rättsväsendet var i går tystlåtna.

– Det kan ta upp till tre, fyra månader innan utredningen är klar, säger en hög tjänsteman vid rätten, som vill vara anonym.

Motstridiga uppgifter

Aftonbladets utsände Stefan Christensen berättar för aftonbladet att det råder motstridiga uppgifter om det vapen som har påträffats.

– Jag har träffat Joy Rahmans bror som har visat mig fabriken och rummet som Rahman bodde i. När husrannsakan ägde rum fick inga andra vara med utom polisen. Enligt brodern har anställda torterats för att peka ut Joy Rahman. Livvakten pekade ut var vapnet fanns. Enligt polischefen hittades vapnet där Joy Rahman bor. Men enligt brodern påträffades vapnet i fabriken.

Livstid eller hängning

Joy Rahman misstänks för mord på Ashit Bishaws som arbetade som ekonom i hans hinkfabrik.

Fälls han väntar livstids fängelse eller dödsstraff genom hängning. Dessutom misstänks han för olaga vapeninnehav – som enligt tjänstemannen kan ge lika stränga straff.

– Men han kan också frikännas helt från anklagelserna, säger tjänstemannen.

I går kom svenska ambassadens tredjesekreterare Marcus Hjalmarsson till Gopalganj. I handen hade han det tillstånd från ministeriet i huvudstaden Dhaka som krävdes för att få träffa Rahman. Trots det tvingades han skjuta upp besöket tills i dag.

– Ambassaden har alla papper i ordning, men skulle ha ringt först innan de lämnade Dhaka och meddelat att de var på väg, säger fängelsechefen Asfaque Hussain.

”Han mår bra”

Han lägger till att Joy Rahman mår utmärkt, trots de erkänt dåliga förhållandena i landets fängelser.

Marcus Hjalmarsson var trots allt hoppfull.

– Det är bara att jobba vidare, säger han till Aftonbladet utanför fängelset.